Sanquhar traditionele breisels.


Enkele dagen geleden ontdekte ik deze breiterm: Sanquhar patronen uit Schotland. Alweer een eeuwenoude traditie. Uit de 17 e en 18 e eeuw.En niet het minste van het minste.
Moeilijke 2 kleurige en heel bewerkelijke Sanquhar geometrische kleurige breipatronen. Meestal zwart wit voor handschoenen en Sanquhar sokken. Maar natuurlijk ook voor sjaals en vesten.

                                                                         
Uiteraard zijn er nu nog breiclubs die het ook met een breimachine mogelijk maken om dit Sanquhartechniek breien te leren.

Ga er maar aanstaan! Wat een werk! Als je dit met de hand doet.

kijk eens op youtube:



Al sinds de middeleeuwen was Sanquhar DE stad van de wolhandel. (zuidwest Schotland)
Brede rivieren en eindeloze groene weilanden maken het geschikt om schapen te fokken en handel te drijven.
Er werden toen ook al wolmarkten georganiseerd en de prijzen werden vanuit daar geregeld. Handel werd naar alle kanten uit gedreven.
Het breien van dit soort breiwerk is dus met deze plaats naam van Sanquhar verbonden. Het was een speciale breitechniek die veel precisie vraagt. Arme boerenvrouwen breiden destijds, zoals zo vaak het geval was, om een bijverdienste te krijgen voor hun gezin.



Denk maar aan de Orenburgse en Haapsalu shawls. Het waren de huisvrouwen die zorgden voor een centje meer in moeilijke tijden.
Sanquhar was een streek waar veel schapen werden gehouden en het Schotse tweekleurig breiwerk laat vele soorten 2 kleurige patronen zien. Ze lijken wel op fair isle, Scandinavisch breiwerk.

De breipatronen, zijn meestal zwart wit of rood wit en /of in 2 andere  kleuren. Het zijn herhaalde vierkante geometrische figuurtjes. Die eindeloos in verschillende varianten bestaan. Met mooi patronennamen zoals : the Duke en Price of Wales and Shepard's plaid.

Bron Wikipedia. en:


BRON:


 zie ook Pinterest.


Als eerste kun je natuurlijk eerst overal zoeken en kijken of het iets voor je is
en beginnen met een heel klein breiwerkje.
Polswarmers of een truitje voor een teddybeer.


Populaire posts van deze blog

Handgebreide net echt gelijkende katten.

Bruidssjaal breien.

Frank Govers in Tiel ( Flipje en streekmuseum Tiel)

Wol verven met boerenwormkruid, gebreidesjaals verft met natuur, boerenwormkruidbloemen, planten, eeuwenoud verfrecept.

Orenburgse bruidssjaal, abrikooskleur,