Totaal aantal pageviews

donderdag 29 mei 2014

Muskus ossen, geven kostbare, luxe en zeer warme qiviut wol.Er is veel over diverse soorten wol te vertellen.
Ga je je verdiepen in de duurdere garens, uit de verschillende verre oorden in de wereld, dan kom je niet uit op gewone, overal te koop zijnde breiwol, die hooguit maar een paar euro per bolletje kost........

Nee, veel ,veel meer geld moet je neertellen voor b.v. qiviut wol.

De muskus os, is een dier die niet zo zeer genetisch verwant is aan runderen maar meer aan schapen en geiten. Hij is de leverancier van deze dure wol, die 8 x warmer is dan gewone wol, niet kriebelt en zelfs in natte toestand nog warmte geeft.
 Bijna onvoorstelbaar, dat deze dieren, ogend alsof ze uit de oertijd stammen, vooral als je het grote lichaam ziet van deze grazende dieren, afstammen van schapen en geiten.

 De volwassen muskus os  kan 400 kilo wegen en zijn grote markante kop maakt grote indruk.
 Zijn vacht hangt tot laag op de grond en wordt voor de dure wol, die zeer exclusief is,
 dan ook een gewild dier om te fokken.  Een andere toepasselijke benaming die de Eskimos uit Alaska  geven aan de muskus os is dan ook : "het dier met de baard".

Op speciale muskus ossen farms, boerderijen in Alaska, Canada worden de dieren gefokt.
Helaas zijn deze muskusossen  in het verleden voor de jacht/ vlees en huiden veel opgejaagd. Ze komen veel in Groenland , Canada en Alaska voor.
Qiviut  wol is zeldzaam en duur, al is door het internet overal aan te komen en kun je gerust deze wol bestellen bij onderstaande link.

Het woord Qiviut is een woord stammend uit de Eskimo taal wat ondervacht betekent.Muskus os wol : Qiviut, is zachter dan kasjmier wol. De vrouwtjes onder deze dieren en de jongere dieren hebben de zachtste wol.
            Een gebreide smalle sjaal van muskus os wol kan meer dan 300/400 dollar kosten.
De kant patronen zijn uniek , door verschillende dorpen / stammen verzonnen en meestal geheim gehouden.Iedere breister koestert haar eigen patronen, vaak afgeleid van traditionele feesten .

In het voorjaar komt de rui periode en wordt de qiviutwol geoogst. De wol komt dan los te hangen van de vacht. Er wordt op tijd begonnen met het kammen, want als de vacht los komt en  op de grond valt, is de kwaliteit van de wol minder. Met de hand wordt de wol gekaard, dan blijft de kwaliteit hoog en dat verklaart dus al waarom deze wol zo duur gaat kosten. De wol van de muskus os is van nature grijs bruin van kleur. Maar het kan goed geverfd worden.


Wat is duur?

 1 bolletje wol van de muskus os.
 normaal 90 dollar nu: 77 dollar.


http://www.qiviut.com/shop_scarves_stoles.cfmPopulaire posts