zondag 15 juni 2014

The Common linnets, Kant, van allerlei kanten bekeken in museum Ijsselstein: afgekort Mij, en Ilse de Lange jurk.


Gebreidesjaals was in Ijsselstein, bij de tentoonstelling van: "ongekend kant bij Mij". Mij is de afkorting van Museum Ijsselstein. Deze tentoonstelling is nog tot 21 september te bezoeken ( 13-17.00 uur)


Hedendaagse kant uitgebeeld en de vergelijking met kant van vroeger, laten beiden in verschillende vormen verrassend uitkomen.Oude schilderijen met kanten kragen en portretten naast hedendaagse fotografie.
Een tentoonstelling over kant, met al zijn verschillende verschijningsvormen. Van vroeger tot nu.
En:  allereerst de aandachtstrekker: de opvallende, mooie jurk van de vrouwelijke helft (Ilse deLange) van het wel erg kort bij elkaar geweest zijnde Songfestival duo, maar wel hoog geëindigd : the Common linnets. 

www.uitinijsselstein.nl

De kanten room, ivoorkleurige jurk is ter beschikking gesteld door Ilse de Lange, die er overigens schitterend uit zag in deze  jurk. Heel dicht bij deze jurk kun je komen en de gitaar staat erbij.En dan zie heel goed de stuk voor stuk apart op genaaide roomkleurige bloemen.  Verder geeft deze tentoonstelling een blik in het verleden van Ijsselstein. Oorspronkelijk een stadje van rieten mandenmakers en rietvelden.


Van kantklossen.. tot  een designers jurk van deze tijd.

Bron:

http://vrouwenenijsselstein.wordpress.com/2014/05/31/opening-tentoonstelling-ongekend-kant-in-museum-ijsselstein-31-mei-2014-om-15-00-uur/


Hoe de vroegere generatie leefde..... in barre omstandigheden of......


in betere omstandigheden.


http://www.museumijsselstein.nl/bezoek/openingstijden
In het museum  wordt een film getoond over een vrouw , geïnterviewd door haar dochter ,die werkelijk honderden tafelkleden en lakens had geborduurd met de meest ingewikkelde vorm van borduren.


Hier de vrouw die schitterend borduurwerk kon laten zien op smetteloze,spierwitte en stijf gesteven en gestreken en dus  w.s.weinig gebruikte tafelkleden.
Na een wandeling in  het kleine het museum kun je op zaterdag en zondag een rondvaart boeken, vlakbij aan de overkant liggen de bootjes klaar. Echt aan te bevelen.


Na een rondje over de Ijssel een wandeling door Ijsselstein, met vele leuke kleine huisjes.
Dus ook een rondje rond en in de kerk. De grote basiliek, waar in het laatste gerestaureerde glas in lood raam de Beatles zelfs een ereplaats hebben gekregen. ( links in het midden)

Door de autoloze en authentieke huisjes hebbende winkelstraat, kwam net een bruid en bruidegom aangelopen, op weg naar de kerk.

Het echte handwerk vereeuwigd in glas en lood ramen.
Op de tentoonstelling ""Ongekend kant bij Mij"" kun je van alles bewonderen. Van alle kanten en in allerlei materialen kun je kant zien.
Bruiloften vroegen om kanten bruidsjurken.......... en daarna kwam meestal de doop van de kleine baby............ Dit gebeurt tegenwoordig ook vaker andersom.....

http://www.thecommonlinnets.com/

Geen opmerkingen: