zaterdag 31 mei 2014

Wat is tactiel breiwerk ? en vrije vormen geoorloofd in breikunst. "Freeform knitting".


Free form knitting. Zoals de naam het al zegt, het is een vrije vorm van breien en haken. Met Australië /Nieuw Zeeland als thuisland.
Kleine stukjes gehaakt en of met de hand gebreid, nadien aan elkaar verweven door haak of breinaald. Al dan niet mooi of kunstzinnig te noemen. Iets kunnen en willen waarderen van allerlei vormen van  handgemaakte werkstukken  is ook een  kunst, en is voor iedereen verschillend. En smaken verschillen, wordt vaak gezegd. Alles blijft altijd zeer persoonlijk. En dat is maar goed ook.
Wij nuchtere Hollanders zouden geneigd zijn om te zeggen: het is ideaal om van je restjes breiwol af te komen.

Deze Free form knitting, een brei en haakvorm, wordt veel toegepast door textielkunstenaressen, sommige zijn ware vezelkunstenaressen, werkend vanuit Australië,Nieuw Zeeland.
Freeform knitting is onvoorspelbaar en zeer rijk gevarieerd, net zoals de mensen die het maken.
Het zijn vaak diverse begaafde en artistieke vrouwen, sommigen met veel goed geschreven boeken op hun naam. Zij laten hun werk ook regelmatig zien op tentoonstellingen en/ of beschrijven het gecombineerd met de prachtigste foto's  in hun textiele werkvorm boeken.
Vezelkunstenaars met echte  liefde voor verschillende textiele vormen, veel kleuren gebruikend, maar dan ook vooral met als het ware, het vrij naar eigen gevoel en kennis schilderen met wol. Veelal zijn het werken met zeer veel vrije vormen, wat betreft toevoegen van textuur. Een breed scala van kunstwerken en draagbare en ondraagbare handwerkstukken zijn er te zien.
Soms ook gewoon alleen geschikt om op een tentoonstelling te hangen.

Maar misschien is het wel goed verkoopbaar als kunst. (ik denk meer in  landen, zoals Amerika, Australië,
waar soms overdreven exorbitante prijzen worden gevraagd en betaald)  Gebreide sjaals ziet er de mode invloeden van de jaren  1970/80  in terug. Alles komt immers in golven een keer terug.


Druk en bont. En het gevoel van "waar heb ik dit eerder gezien?" Pas als de kleuren van diverse soorten mooie,wollige kunstwerken enorm harmoniëren, doet het aan als een prachtig schilderstuk. Al dan niet indruk makend.
Ook al is het vaak een gebreid of gehaakt schilderij, gemaakt met een passie voor kleuren,vormen en materialen.Voluptueuze vormen veelal, in breiwerk,haakwerk.
Freeform is soms grafisch, wel of niet visueel boeiend.
Soms bekruipt je een "tja..." ????? gevoel  met veel vraagtekens daarbij in je opkomende. Een kunstvorm die je aanspreekt of helemaal niet.

Bij andere keren, deze vorm van breien aanschouwend, maken de warme kleurencombinaties van de kunstwerken, dat je overstag gaat, en zegt: "ja, het is mooi". of : "Ja,dat is goed weergegeven".
Brengt je in een bepaalde stemming. Daarom is het ook zo leuk om vele musea te bezoeken in de wereld.

Een handwerk/kunstvorm die je dus moet kunnen waarderen. Tactiele kunst; je wilt het aanraken en in je handen voelen. Je moet er wel wat kunstzinnige vaardigheden voor beschikken en de meeste kunstenaressen hebben dan ook een gedegen opleiding van textiele werkvormen in hun CV staan.
Het was gebreidesjaals ook al eerder diverse keren gevraagd om een boek te schrijven..... maar daar heeft ze toch maar "nee, dank je" tegen gezegd.
Ieder zijn kwaliteiten. En er is immers  al veel literatuur te koop op kant breiwerk gebied.


In Sydney en Brisbane waren tentoonstellingen waaronder het werk van M.C Gosse.
N. Minkowitz.Dus heeft u nog wol restjes liggen? dan kunt u meteen al breiend en al 
dan niet kunstzinnig ""schilderend""
aan de gang.
Het doet soms wat (te) bont aan, en niet iedereen zal dit weten te waarderen.
Gebreide shawls kijkt vooral naar kleuren combinaties die harmoniëren.Diverse tassen , in free form art,  haken en  breien. Dus ook toegepast in  bruikbare vormen, waarmee je in het dagelijkse leven kunt pronken.( vooral de tassenliefhebbers) 
                                                           M. Wood.Bron:voor patronen:
http://yarnoverlounge.com/catalog/index.php?main_page=product_info&products_id=52


Freeform: Serendipitous Design Techniques voor Breien & Haken Paperback by Prudence Mapstone (Author)

Geen opmerkingen: