Totaal aantal pageviews

zondag 9 maart 2014

Shetland lace breien.


Unst. Shetland lace 


https://jamiesonandsmith.wordpress.com/


Kantbrei shawls. Al eeuwen een  begrip.
Er zijn wel 100 Shetland eilanden waaronder er 15 bewoond. Samen wonen er 20.000 bewoners.
Vroeger behoorden ze tot Scandinavie en van 875 -1066 waren de Vikingen er met hun rooftochten overal heen, daar de baas. Zetland heette het toen en ook nu nog in de taal zijn de Noorse afkomst in de woorden veelal te zienhttp://www.shetlandlaceshawls.co.uk/History-of-Shetland-Lace.html

We hebben het over het  noordelijkste eiland van de Britse eilanden.
Het eiland is 20.4 km lang en 8.5 km breed.
Veel kliffen en grasland. En heeft het Muness kasteel. dateert van 1598. Ook de breigeschiedenis dateert van die tijd, al was het eerst gewoon in het noodzakelijke sokkenbreiwerk en spullen voor de eigen familie.Mooie natuur, op de Shetland eilanden,dieren:veel papegaaiduikers,
veel zeevogels, op sommige perioden in het jaar broeden er wel 100.000 vogels. De Shetland eilanden zijn 160 km van Schotland verwijdert. Er zijn natuurlijk ook veel schapen.
Fair Isle is een ander eiland, dat roept ook voor de kenners beelden van mooi breiwerk op. Maar dat is wat stijver in vastigheid en vorm en heeft talrijke voorstellingen in kleur door een afwisselende gebruik van kleuren en het patroon..

Patroon Handknit mevrouw Jamieson's


Maar Shetland lace breien, we kennen allemaal Shetland wol, dat is echt heel mooi.Spencers ( genoemd naar lady Spencer) Talrijke verschillende patronen in een shawl en gebreid met heel dun garen.
De geschiedenis gaat terug naar de neolithische tijd.


http://www.shetlandlaceshawls.co.uk/History-of-Shetland-Lace.html
Noormannen maakten dat het eiland tot de 15e eeuw van hun was.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Vikingen


Deze cultuur is nog steeds zichtbaar op het eiland.
Vanaf rond 1841werd er geschreven over het mooie breiwerk van Unst. Voornamelijk sokken en handschoenen.Men dacht dat het Brussels kant was. Elke vrouw maakte haar eigen ontwerp, een varieteit van verschillende kantpatronen.
Men beschreef vol verwondering, hoe duizende meters wol zaten in slechts 1,een !!ons wol.
Zeker meer deskundigen die Shetland lace kunnen breien zijn er met hun blogs, daarover  die meer kunnen vertellen.

http://nancymccarroll.blogspot.nl/2013/07/shetland-lace-knitting-workshop.html

Zo dun was en is  het garen, daarom verwarde men het met Brussels kant.
In 1839 kwam een zakenman Edward Standen naar Shetland en was onder de indruk van het mooie breiwerk, dat zo fijn en dun van garen was.


Unst heritage centre website. 
De vrouwen gingen zich verenigen en de groep van breisters en spinners begonnen eerst bescheiden in aantal  en werden er later veel meer. Rond 1841 waren er 47 breisters en 104 spinners. Winkels gingen om de shawls vragen. Op de grote tentoonstelling van Crystal Palace  in 1851 won het prachtige breiwerk een prijs.Tegen die tijd waren er al 91 breisters en 104 spinners.Rond 1930 breide b.v. Julia Sutherland een mooie shawl voor de Queen Mary's zilveren jubileum .Met een kroon in het breipatroon als bewijs dat het voor de Queen zou worden.

In het Unst heritage centrum museum/liggen verscheidene mooie antieke shawls uit die tijd.
Langzamerhand kwamen er mooie doopjurken bij, en doopkleden en weddingshawls.
Je ziet de groep breisters al voor je, bij elkaar ,die eerst gezellig samen een kop thee dronken, en het maken van breiwerk ook als  hard noodzakelijk zeer gewenste bijverdiensten zagen.
Gebreidesjaals vindt, dat iedere breister haar kwaliteiten heeft en is dan ook blij een hele kundige breister gevonden te hebben. En gebreidesjaals biedt dan ook, maar echt voor de liefhebster die dit kantwerk kan waarderen

 af en toe in de toekomst een Shetland shawl te koop aan. Momenteel heeft zij er 2 in huis.
Zij heeft geinvesteerd in dit breiwerk, schitterende grote shawls , gemaakt met liefde door een hele aardige vrouw waar gebreidesjaals kennis mee maakte. Oh,wat een vakwerk!
En  wat maar zelden is zo een Shetland laceshawl ergens te koop, in Nederland.


Zij vond zelfs een mooie zilveren armband. in Shetland lace.

Let op!
 Zo een laceshawl is maanden werk aan hand en tel werk en u bent niet voor een paar tientjes klaar.
De gemiddelde prijs van een Shetlandse shawl is meestal meer dan 225 euro.Bedenk dat zo een sjaal overal voorgebruikt kan worden , ook een erfstuk kan worden,

Kan gebruikt bij de doop van de baby enz. En dat iedereen die een Shetlandse shawl ziet, eerst denkend aan simpel recht breien of breien met naalden 10, reken maar dat hun mond open valt bij het zien van zulk mooi fijn breiwerk.Het kan natuurlijk in allerlei kleuren gebreid worden.
Ook mannen kunnen het!
Peter Strydom.

Deze shawl heeft gebreidesjaals aangeschaft
voor de echte enige liefhebber die dit graag wil.

Populaire posts