woensdag 28 september 2011

Wolverven,gebreidesjaals ging ook eens wol verven, natuurlijk verven met walnoot, een eeuwenoud gebruik.

Gebreidesjaals dacht al langer om het eens te gaan proberen, maar resultaten in het verleden waren altijd wat terleurstellend. En dat geklieder, net als met jam maken, dan is de keuken door gebreidesjaals haar enthousiasme, daarna niet bepaald meer representatief en daar zie je dan zo tegen op, al die rommel... Maar wat doe je als je 6 walnotenbomen op je vakantie/werkadresje hebt.
Plukken en rapen en rapen en plukken en als dat niet ging, met een 3 meter lange stok alles uit de bomen slaan, want je moest en zou.... walnoten uitdelen. En het kan soms weer pas een maand later zijn dat je er bent. Dus pakken wat je pakken kan. Immers menig jaar hadden de vele dieren, aldaar wonend, ook een zelfde soort van hamstergedrag vertoont en er waren vele walnoten aangevreten.
Wie doen dat???? vogels, muizen, herten, eekhoorns, mollen?


teveel walnoten gegeten? of vergiftigd/vergast door de egaal groene gazon wensende buurman ?? We vonden er 3 in verloop van tijd. Wat zijn ze mooi met dat fluweelzwart zacht velletje. En zulke schattige pootjes en snuitje.

Bergen lege doppen toonden ons in het om ons huis gelegen bos het bewijs van  grote walnotenfeesten.
Dus met of zonder spit gekweld, de walnoten moesten en moeten altijd van gebreidesjaals worden opgeraapt.  Dus dan snel aan het verven geslagen.


Eerst flink wat  wol verzameld.
en op strengen gebonden.
Dit jaar had ik weer gelezen van wolverven met walnoot. Ik wist dat het bestond. Maar dan wel met de groene bolsters. Eerder was ik nog niet zo slim en dacht dat het met de bruine doppen moest.
Jajaja.. nooit te oud om te leren. Na het internet afgestruint te hebben en alles gelezen te hebben over wooldye , wolverfen, verven met walnoot, und wallnuss( de Duitsers weten ook veel)   natuurlijk verven , verven met natuurlijke pigmenten , verven met planten en wolverven.  Alle merken synthetische wolverven gezien en nog meer informatie gevonden over het werken met alle planten in de natuur. In de magnetron, koud verven en of koken. Planten verzamelen enz. Wat een prachtige resultaten hebben sommigen! Wat weten mensen veel  over natuurlijke planten en natuurlijke wolverf pigmenten en het gevolg daarvan in kaart brengend, over hoe je moet wolverven,  De resultaten vast leggend. Alles uitleggend over dit onderwerp. Het teveel aan info duizelt gebreidesjaals dan door het hoofd.


ook hier kapers op de kust, een koolmeesje weet er ook wel raad mee.Fanatiek spechterachtig timmerend om de noot open te krijgen.

gebreidesjaals toont wat fotos over het verloop van haar wol verven. Beelden zeggen soms meer dan woorden.
Altijd wel gezellig als er iemand belangstelling toont voor het harde werken.

gezeefd in een oude panty.

Net uit de walnootverf gehaald. de linkse (voorgeweekt in azijn ) uit de groene doppen soep en de rechtse uit de meer al zwart wordende walnootbolsters verf.


na 2 dagen drogen, dit resultaat. Gebreidesjaals overweegt het terug te gooien in de walnootverf.
(Wordt vervolgd)

Van de walnootboom werd al eeuwenlang gebruik gemaakt. Natuurlijk voor de noten, heerlijk. Maar het schijnt dat de afgevallen bladeren en de groene bolsters en de oude en nieuwe bolsters, verschillende tinten in de wolverf zouden geven. Gebreidesjaals had hoop op okergeel ( ergens gelezen/gezien)
tja.......???? niet helemaal....geworden wat werd gehoopt.
Oordeelt u zelf. 
En vandaag eens in de emmer walnotensoep gekeken:

Dit was de emmer met de meest groene walnoot  doppen.

hierin zaten de al donker bruine bijna rottende walnootbolsters. 
wat het eind resultaat wordt, dat weet  ik niet. het mag er nog een dagje inblijven. de bruine is geverfd met walnoot, de andere met Dylon synth. verf.

2 opmerkingen:

Marlies zei

Hallo Mieke
ahh du hast Wolle gefärbt der Braun ton ist aber sehr schön geworden der gefällt mir sehr gut. Ganz liebe grüsse marlies

magda zei

Very clever idea and wonderful photos!!
Best regards