Breien in de kunst.
Hier treft u knitting art, door gebreidesjaals gevonden schilderijen (al sinds 2011) die het thema dragen van breien in de kunst.
Brabants museum Den Bosch C. Grips.
Vrouw met naaiwerk in interieur. 1854
A.L.Swynnerton 1886.
bron :goldenageblogspot.com
Bron :BBC uk.Your paintings
Alb Ranney Chewett
Alfred Provis 1880.
Apgreen (Glasgow)
onbekend van wie( a woman knitting)
(British school)
Charlotte Lawrenson.1925
Theodor Gerard 1874
Evelyn Mary Dunbar Brei party. 1940.
Florence Engelbach 1910.
Francis Ferdinand Maurice 1943
Gerrit Alexander Godart Filip Mollinger 1867.
Griswold knittingmachine ( Leicester museum) 1940.
Henri Lamb 1949.
James Lawton Wingate, sokken breien.
Jesse Dale Cast 1949.
Kate Ethel Cowdery.
Maria Isabella Grant, breien van een sjaal door Francis Grant 1850-1855.
Mavis Blackburn.
Patricia Preece 1937.
Pieter de Hooch.
Ralph Hedley 1893
Thomas Wade 1874.
William Proudfoot. Boerenmeisje,
William Edward Millner.
Willima Harris Wheaterhead. 1874
The kniting les Pierre Jacques Dierckx.
Dit schilderij was te zien op de wereld tentoonstellingen van 1874 en 1910 en behaalde een prijs.
Onbekende schilder (Aberdeen museum)
Knitting art, of breien in de kunst. J.Spraque Pearce. 1851-1914.
Er is zoveel moois te ontdekken. Knitting art, van over de hele wereld.
Op deze pagina wil ik proberen, als liefhebber van mooie geschilderde, bijna fotografische kunst, wat te vertellen over de kunstenaars, waarvan ik ontdekte, dat ze heel veel plezier er in hadden om breiende vrouwen vast te leggen. Door de eeuwen heen. Knitting art is over de hele wereld te vinden en gebreidesjaals houdt van breien in de kunst. Het is prachtig te zien hoe eeuwen lang dit een fascinatie was van velen.
Bovenstaande tafereel is geschilderd door Charles Spraque Pearce, die in Boston werd geboren en leefde van 1851-1914. Hij kreeg de liefde voor de kunsten van zijn vader een succesvolle Chinese importeur.
Hij vertrok in 1873 naar Parijs. Hij schreef zich in bij een atelier van een academische schilder Leon Bonnat. Hij maakte verderop in zijn leven vele reizen. Hij had grote belangstelling voor het schilderen van bijbelse en Orientaalse taferelen.Ook Japonisme, de liefde voor alles wat uit Japan kwam, was een van zijn drijfveren. Bovenstaande schilderij kwam van zijn thema, het schilderen van eerlijke hard werkende mensen, zoals boeren. Op het Franse platteland leefde hij en stierf hij in 1914.
Wilhelm Leibl. (1844-1900) studeerde in Duitsland ;Munchen, 1864- 1868. Realistische schilderijen van boeren aan het werk of vrouwen aan het breien.Hij had echt oog voor de dagelijkse werkelijkheid. Ook voor de natuur, allerlei objcten, figuren van mensen in verschillende dagelijkse situaties. Breien of roken, of mensen, denkend in een stilleven.
Op weer andere schilderijen zijn mensen echt bezig en je ziet dat het echt is. In de grote, weelderig van smaak zijnde, historische Duitse Weimarperiode en in de tijd dat er andere smaken in de kunst meer gevraagd werden, had hij het moeilijk. In Frankrijk had hij meer succes. Later woonde hij in Beieren en bestudeerde de natuur en het boerenleven. Hij sprak: ""ik schilder mensen zoals ze zijn, hun ziel is er al toch""
Albert Anker, leefde van 1831-1910. Hij was een Zwitserse schilder, met liefde en empathie voor zijn onderwerpen. Gevoelige tafereeltjes die een ieder aanspreken, zoals bovenstaand meisje, die geconcentreerd bezig is met breien. Anker kreeg zijn opleiding aan de Ecoles des Beaux Arts, en zijn zijn leven had hij veel op met Luther. Verfijnde en fotografisch geschilderde werkstukken.
breien in de kunst, gelukkig vinden we nog vele mooie schilderijen.
Edvard Munch 1863-1944.Dit werk is van1889. Hij was de grote schilder van het expressionisme. Bij leven zelf vaak depressief is hij bekend door zijn schilderij: "de schreeuw".
Knitting art door de eeuwen heen.
A.Anker 1887.
Hij studeerde aan de kunstacademie in Helsinki, en studeerde in Antwerpen en Parijs.
Een Finse schilder: onder: een meisje wat sokken breit. Zijn werk was populair in de Franse salons en in Finland was hij bekend om zijn historische voorstellingen. Landschappen, stadsgezichten en portretten.
Impressionistisch. Bekend is zijn schilderij ""van de Luxemburgse tuinen""( 1887) spelende kinderen , moeders en gouvernantes, ws. hadden die het wat luxer dan onderstaand breiend meisje
hieronder; Julian Alden Weir 1852-1919.
Een impressionistische schilder. Was zoon van kunstschilder, een tekenleraar aan de Miltaire Academy.Zijn vader leidde hem op en later ging hij naar de Nat. Academ. of Design in New York. Hij kwam ook in Nederland, Spanje en Engeland. Hij poseerde in Parijs. Een realistische stijl. Portretten, landschappen, stillevens, en etsen.
Belgische schilder: Frans.P.Lodewijk van Kuyck. 1852-1915
Deze schilder betekende veel voor het Culturele erfgoed van Antwerpen. Hij werd ook bekend om zijn oprichting van de jaarlijkse Moederdag viering sinds 1913. hij kwam uit een kunstenaarsfamilie.
G .B. Luks 1866-1933
Een realistische schilder, met een moeilijk karakter.
Een Amerikaanse schilderes, van genres en ook portretschilder.Woonde jaren in Frankrijk, olieverfschilderijen, acquarellen, pastels. Ze had diverse tentoonstellingen in Europa. Zij was een groot bewonderaarster en schilderde haar ook : van Rosa Bonheur. In 1891 ging zij terug naar Amerika.
Enoch Wood Perry 1831-1915
Wladyslaw Dziewczynka. 1866-1895 Poolse schilder.
Georges Lemmen 1865-1916.
Een Belgische illustrator en schilder, etser.
Maar het liefst schilderde hij boerenkinderen, waar van de schoonheid en onschuld van af straalde.
Henriette Mabel May 1884-1971.
Canadese schilderes, studeerde aan de Art Ass. of Montreal. Kwam onder indruk van impressionisme. Zij richtte de Beaver hall group op, de mogelijkheid voor vrouwen om daar te schilderen en te kunnen poseren. Zij heeft wel meer dan 100 werken verkocht. Landschappen, figuren, dorpsscenes, stillevens en havens. Was lid van de Royal Academy, of Arts van Canada.
William Adolphe Bouguereau 1825-1903.la Rochelle Frankrijk.
Deze schilder was in zijn eigen tijd al erg gewaardeerd. Studeerde aan de Ecole des beaux arts Bordeau. Hij ontwierp ook etiketten voor jam. Portretten van hem waren foto/ realistisch met de nadruk op vrouwen. Godinnen , nymphen, herderinnen, of Madonna. Hij had veel opdrachten van particulieren en schilderde voor kerken. Hij was er voor dat vrouwen ook kunstschilder konden worden.
en hieronder: bron: artchive.com
bron:... gallery.com
Minna heeren.
August Macke 1887-1914. een Duitse expressionistische schilder, die later door invloeden van kubisme en futurisme, dat liet zien in zijn werken. Hij sneuvelde in de 1e Wereldoorlog.
.
Breton.
F.Du Parc 1705-1788.
Gari Melchers 1860-1932. een Amerikaanse schilder. naturalisme.
Won gouden medaille van Amerik, Academ. Arts and letters. Studeerde in Duitsland en Parijs. Schilderde veelal portretten, religieus thema. Vorig jaar is er zo'n schilderij, van kerkdienst: prachtig fotografisch geschilderd werk voor 88.350 euro verkocht.
Jozef Israels 1824-1911
Otto Scholderer
Edmund Tarbell.
A.Anker. 1903.
Meijer von Bremen
Meijer von Bremen
P. Rusier
Meijer von Bremen.
Jules Breton
JG Meijer
Francis Day.
Bouguereau
Walter Langley
Bouguereau
W.A Bouguereau
J.P.Greuze.
V. Tropinin
M. Cassat 1875.
Charles Hopkinson. |
G.Watson
J.Y.Sung
August Macke
Emile Munier.
P.L. Dessar 1893 en H. Martin 1913
Gari Melchers
Seurat.
Jozef Israels. |
J Maris 1869
Poul Friis
Harold Knight. 1915. |
J.Costigan 1888-1972. Bron Christies. |
Foto uit Shetland museum.
C. Moser 1926.
Bulgaarse vrouwen.
Edvard Munch
Bouguereau
Bouguereau
Renoir
Turkse man Istanboel
Mina Heeren. 1823-1893.
B.J.Blommers 1845-1914.
J. Israels 1824-1911
dit schilderij hangt in Nunspeet museum.
B.J.Blommers. 1845-1914.
Studeerde met W. Maris, Haagse Academie. Schilderijen van kinderen, vissers, strand van Scheveningen en Katwijk. Hij hield van de werken van J. Israels. Veel van zijn werkstukken gingen naar Amerika en Canada. Veel grote Nederlandse musea hebben zijn werk.
E. Blaas
A Lee lufkin Kaula
1865-1957 Amerikaanse schilder.
Prachtige portretten van het familieleven, of van zijn eigen familie.
A.E. Tarbell 1862-1938. Amerikaans kunstschilder Impressionisme.
Hij nam al jong schildersles, ging naar Parijs, kwam in Italie, Belgie,Duitsland en Engeland. Vooral bekende Amerikaanse mensen legde hij vast op het witte doek. Maar ook landschappen. Hij stond onder invloed van J.Vermeer en bewonderde vooral de lichteffecten en stilte die uitstralen in schilderijen.
Chr. Dean 1895-1924 Dutch girl knitting by the sea.
Hollands meisje breiend bij de zee.
F. B. Benson
Frida Kahlo
Breien verbindt de vrouwen in de wereld. bron:.. komt nog later..
JF Millet 1814-1875. School van Barbizon.
Als reactie op de romantische periode schilderde hij vooral realistische voorstellingen.Zijn tekenwijze was zijn kracht en de monumentale vormgeving. Hij schilderde landschappen. ook zijn visie op boeren en boerenleven was vernieuwend voor zijn tijd. dat werd niet altijd door de elite gewaardeerd, al die aandacht voor het eenvoudige boerenleven. Men vond het grof en ongepast. Zijn figuren gaan op in het werk. Van Gogh werd door hem beinvloed en ook Claude Monet en Seurat waren dol op zijn werk.
Hij steunde in zijn tijd ook de jonge kunstenaars.
Jules Breton
J.AWeir 1852-1919. Impressionisme.
Henriette Mabel May
august macke
Breton
Meijer von Bremen.