Museum de Kantfabriek.


Museum de Kantfabriek Horst,gebreidesjaals.nl

Gebreidesjaals was gisteren in Horst, in Museum de Kantfabriek. Dit was niet haar eerste kennismaking met de in dit voormalige en echt bestaande kantfabriek opgerichte museum.

 Dit originele oude pand is in een klein straatje gelegen.  Het bevat veel voor ons bewaarde  historie en erfgoed en is gelegen in Noord-Limburg. 

Deze kantfabriek werd in 1928 opgericht en was tot 2006 open. In dit pand vind je heel veel over dit onderwerp: het maken van machinaal gebreid kant. Want door middel van destijds gloednieuwe machines kon er heel veel meer geproduceerd worden. Totdat helaas deze tak van machinaal handwerk ook te duur werd, of dat de vraag verminderde ? W.s ook weer veroorzaakt o.a.door de veel goedkopere aanbod uit andere landen.

 Zie onder bronnen: 2023 en 2015 blog.

De textielnijverheid in Noord Limburg kent een lange geschiedenis. Op de arme gronden van deze regio hielden de boeren schapen voor bemesting. En de wol werd goed gebruikt. Later verbouwden ze vlas, dat tot linnen werd verwerkt. zie foto onder. 

Zoals in vele andere landen die gebreidesjaals bezocht, vond de verwerking van vlas en linnen en wol tot het maken van gebruiksvoorwerpen eerst in de huisnijverheid plaats. 

Veel werd met de hand gemaakt door huisvrouwen.

Men wilde graag wat bijverdienen en de vrouwen maakten er hele mooie accessoires van. (zoals in dit geval poffers en mooie kanten kragen) Breien van doopkleding, poffers,

sokken, mutsjes en warme kleding. Dit is allemaal in alle landen ergens thuis begonnen. Ook b.v. linnenkasten van menigeen hadden in Nederland de mooie kanten linten nodig om aan de voorkant van de planken te bevestigen, om te showen met je mooie linnenkast.

verwerking van vlas tot linnen.

Gelukkig zijn er heden ten dage ook groeperingen die het verbouwen van vlas in Nederland weer zijn begonnen en veel initiatieven oprichten. Samenwerken met boeren en grondeigenaars en ontwerpers/ kunstenaars die de kennis van ambachtslieden gebruiken, voordat het helemaal verdwijnt.
Zie bron:



https://sdghousegroningen.nl/lopende-acties/noorderlijk-linnen-project




De Kantfabriek in Horst gelegen in het Zuiden van Nederland stond bekend om haar kantklosmachines. Het is indrukwekkend hoe uitvinders destijds deze machines konden maken. Door middel van ponskaarten ( zoals in orgels en weefmachines) en talrijke klosjes die draaien en draaien, bepaalden samen het patroon met de draden tot prachtig kant. Het is een ware reis in de tijd, als je hier naar kijkt. En zoals gebreidesjaals merkte en bekend is met dit soort museums, laten ze ook hier die prachtige machines door vrijwilligers draaien om ons te laten zien hoe dit destijds ging.
 Wat een lawaai veroorzaken de machines !







Boven : Mutsje gebreid met zeer dunne naalden. Heel fijn breiwerk ! 

De kantfabriek beheert samen met de Historische Kring Horst en de voormalige Oudheidkamer een hele grote collectie aan archief over de regio Noord Limburg.




                                        Van huisvlijt en nijverheid naar machines.



In dit museum kun je ook heel veel leuke spulletjes kopen. 

100% Gemaakt handwerk blijft altijd ! En komt in museums te hangen.
Een schitterend mooi handgemaakt Quilt kleed!
quilt techniek "Baltimore" gemaakt door J. Smits: Deze techniek stamt ook uit de 19e eeuw.
Eerdere blogverhalen van gebreidesjaals over Kantfabriek:

https://gebreidesjaals.blogspot.com/2013/02/wwwmuseumdekantfabriek-in-horst.html

https://gebreidesjaals.blogspot.com/2015/08/kantfabriek-horst-tentoonstelling.html

Bronnen:

https://www.museumdekantfabriek.nl/

Op allerlei gebied zijn er ook van Museum kantfabriek archief vele  handwerktechniek boeken te koop:

https://www.boekwinkeltjes.nl/s/?q=textielbibliotheek&t=1&n=1&from=header 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Anker Tee Petite knit.

Hergebruik van wol, uithalen en opnieuw beginnen.

Wolverven,gebreidesjaals ging ook eens wol verven, natuurlijk verven met walnoot, een eeuwenoud gebruik.

Wol verven met Dylon textielverf, gebreidesjaals en haar probeersels.

Textielmuseum Tilburg: tentoonstelling "Shape".