Gebreidesjaals, bestaat sinds 2011: Mooi breiwerk te kiezen op tientallen gesorteerde TE KOOPPAGINA'S, HAND gemaakt! Collectie bestaat uit gebreide ( BRUIDS)SJAALS, stola’s, OMSLAGDOEKEN . Extra lange DASSEN. WOLLEN, lange,dikke Estlandse KOUSEN, SOKKEN , BABYjurkjes. Voor iedere aanvraag is persoonlijke aandacht: u krijgt meteen antwoord.
ZIE ook website: gebreidesjaals.nl. Hier snelle levering van echt handwerk. Alles gaat via emailcontact. U heeft het in 2 dagen bij u thuis!
op de voorpagina van de www.Volkskrant.nl een leuk stukje over de Muskus os. Of wel over Qiviut wol. Wat blijkt: Heel veel mensen hebben hier nog nooit van gehoord. Gebreidesjaals schreef hier lang geleden al over. 11 jaar geleden !
Haar op de Volkskrant voorpagina staande verhaal vertelde, dat ze eens Qiviut wol had gekregen en dat ze daar een das van breide en die helaas verloor. Zij kwam er achter hoe duur deze wol is en het speet haar natuurlijk heel erg. Ze vond dat het moeilijk verkrijgbaar was. En daarom schreef www.gebreidesjaals.nl naar haar theater boekingskantoor, die haar belangen behartigd, waar ze deze dure wol kan kopen. Misschien dat gebreidesjaals een antwoord krijgt? Maar w.s. niet.
Qiviut-wol is een van de zeldzaamste en meest luxueuze vezels ter wereld. Het is afkomstig van de ondervacht van de muskusos (Ovibos moschatus), een dier dat voornamelijk voorkomt in de Arctische gebieden van Noord-Amerika, Groenland en Siberië.
Oorsprong en Traditioneel Gebruik
De inheemse volkeren van het Noordpoolgebied, zoals de Inuit en de Yupik, gebruiken qiviut al eeuwenlang vanwege zijn uitzonderlijke warmte en zachtheid. Omdat het acht keer warmer is dan schapenwol en extreem licht, werd het traditioneel verwerkt in kleding en dekens die bescherming boden tegen de extreme kou. Muskus os wol is 8 x warmer dan schapenwol wordt er beweerd. gebreidesjaals heeft er mee gebreid bij het maken van de talrijke wolproefjes voor B. Stikkers.
Commerciële Ontwikkeling
In de jaren 1960 begon de commerciële productie van qiviut-wol, voornamelijk in Alaska. De Universiteit van Alaska richtte de Musk Ox Project op, waarbij muskusossen werden gefokt voor hun waardevolle ondervacht. Dit leidde tot een duurzame manier om qiviut te verkrijgen zonder de dieren schade toe te brengen.
Moderne Productie en Gebruik
Tegenwoordig wordt qiviut nog steeds met de hand verzameld tijdens de ruiperiode van de muskusos in het voorjaar. De vezels worden gesponnen en gebruikt voor exclusieve breiwerken, zoals sjaals, mutsen en truien. Omdat qiviut niet kriebelt en hypoallergeen is, wordt het gezien als een luxe alternatief voor traditionele wolsoorten.
Door de beperkte beschikbaarheid en het arbeidsintensieve productieproces blijft qiviut een exclusief en kostbaar materiaal dat vooral wordt gewaardeerd door liefhebbers van hoogwaardige, natuurlijke textielproducten.
Ja, qiviut-wol is extreem warm—het is ongeveer acht keer warmer dan schapenwol en blijft zelfs in vochtige omstandigheden isolerend. Tegelijkertijd is het ultralicht, ongelooflijk zacht en prikt het niet zoals sommige andere wolsoorten. Het is ook hypoallergeen en wordt na verloop van tijd alleen maar zachter.
Prijs van Qiviut-wol
Qiviut is een van de duurste wolsoorten ter wereld. De prijs varieert afhankelijk van de kwaliteit en de verwerking, maar hier zijn enkele richtlijnen:
Ruwe vezels: Onbewerkte qiviut-vezels kunnen tussen de $30 en $50 per 30 gram (1 ounce) kosten.
Gespannen garen: Afhankelijk van de dikte en verwerking, kan het oplopen tot $80 tot $100 per 30 gram.
Kledingstukken: Handgebreide qiviut-sjaals of mutsen beginnen vaak rond $200 tot $400, terwijl grotere stukken zoals truien $1000 of meer kunnen kosten.
Zo grappig dat de website van www.gebreidesjaals.blogspot.com de afgelopen dagen heel veel werd aangeklikt naar aanleiding van dit verhaal in de Volkskrant. Zelfs met een door google statistieken vastgelegde vraag:WAT IS EEN OS? 😆
Vragen staat vrij! Daar leer je alleen maar van.
Deze ossen kunnen niet in Nederland gehouden worden. Het is hier te warm. www.gaiazoo.nl heeft ze daarom weg moeten doen.
Gebreidesjaals trof op het wereld wijde web en elders deze handvaardige en getalenteerde breister. Alleen de foto's nog, Zij brei (de) deze schitterende handgebreide katten, konijnen en andere dieren. Maar of ze nog levert? Even later: Nergens meer te vinden. Ik vond het eerste verhaal hierover op een Russische website. later ook verdwenen. bron foto's :H. de Haan. gevonden op google. Het is te hopen voor haar fans dat ze snel weer nieuwe katten en poezen te koop heeft. Want dan zal ze zeker weer snel uitverkocht zijn, denkt gebreidesjaals. Deze katten zijn nu niet te koop , gebreidesjaals kon ze later nergens te vinden. Schattige konijntjes en zo knap en levensecht gemaakt. Gebreidesjaals ging zoeken. Op google ook nergens meer te vinden. ...
Dit keer breide gebreidesjaals maar weer iets voor eigen gebruik. Een groene zomertrui met 3 kwart mouwen. Gewoon als uitdaging om te kijken of het nog goed uitpakt en draagbaar is. Wil ik zoiets veel dragen? Het kostte 2 weken, om het te breien, want het is een dunne draad. In elkaar zetten was spannend. Het is een breipatroon uit een breiboekje van lang geleden en er is gebreid met naalden 3,5mm. Gebreidesjaals was er blij mee. De uitkomst viel niet tegen en het past ook nog eens precies.
Vandaag praten we over: wol uithalen, hergebruik. Door middel van stomen boven een pan water. Nu in deze tijd dat iedereen zich meer bewust is van wat alles soms veel kost en ook de winter er weer aankomt: bedacht gebreidesjaals, (denkend aan ieders gasrekening) dat er meer aandacht moet komen voor hergebruik van wol. Echte wol is duurder dan acryl van goedkopere merken en blijft ook veel langer mooi, dus uithalen van iets wat je toch niet meer draagt is een mogelijkheid. https://gebreidesjaals.blogspot.com/2019/11/hergebruik-van-wol-uithalen-en-opnieuw.html Hergebruik van wol is een mogelijkheid om een niet gedragen trui, omdat hij je niet meer staat, om te vormen tot een mooie gebreide das. Haal de gebreide trui uit en je ziet dat de draden vreselijk krullen. Zoek een broodplank of stevig stuk karton of een dunne houten plank. Gebreidesjaals weet hoe het moet, maar voor de liefhebbers, die interesse hebben om dit avontuur aan te gaan hieronder het volgende over hoe...
Er is veel over diverse soorten wol te vertellen. Ga je je verdiepen in de duurdere garens, uit de verschillende verre oorden in de wereld, dan kom je niet uit op gewone, overal te koop zijnde breiwol, die hooguit maar een paar euro per bolletje kost........ Nee, veel ,veel meer geld moet je neertellen voor b.v. qiviut wol. De muskus os, is een dier die niet zo zeer genetisch verwant is aan runderen maar meer aan schapen en geiten. Hij is de leverancier van deze dure wol, die 8 x warmer is dan gewone wol, niet kriebelt en zelfs in natte toestand nog warmte geeft. Bijna onvoorstelbaar, dat deze dieren, ogend alsof ze uit de oertijd stammen, vooral als je het grote lichaam ziet van deze grazende dieren, afstammen van schapen en geiten. De volwassen muskus os kan 400 kilo wegen en zijn grote markante kop maakt grote indruk. Zijn vacht hangt tot laag op de grond en wordt voor de dure wol, die zeer exclusief is, dan ook een gewild dier om t...
In een mooi en rustig ( maar deze middag niet) buitengebied, staat de Schaapskooi in Schijndel. Alle wegen en zijwegen rondom waren vol met geparkeerde auto's. Gebreidesjaals toog er heen en was dus bepaald niet alleen: w.s. waren er duizenden mensen op het zelfde idee gekomen, om met vooral kleine kinderen de lammetjes te zien en te mogen aaien. Ook een selfie mocht er met de kleine lammetjes, die geshowd werden, gemaakt worden. De schaapskooi bestaat sinds 2002. Vele enthousiaste vrijwilligers runnen de zaak en onderhouden het. Het is een cultuurgoed wat we moeten blijven koesteren. In vroegere tijden liepen er talrijke kuddes schapen in die regio. Alles staat in een originele Vlaamse schuur, met diverse bijgebouwen, waar uiteraard ook de horeca aanwezig is met heerlijke mon chou taart en allerlei andere lekkernijen. Ook is er een wol atelier waar vrijwilligers mooie gebreide en geweven spullen maken om te verkopen. En lees het goed: de opbrengst is voor de schapen. ...
Reacties