Breien met sokken breimachine.

Bron filmpje op youtube van : Chantal Ruijgrok.


Gebreidesjaals draagt al 10 jaar handgebreide sokken en ondanks zelf enkele paren gebreid hebbende,  laat ze het echte vakwerk wat handgebreide sokken en kousen betreft, liever aan anderen over. 
Volgers van mijn breiblog www.gebreidesjaals.blogspot.com
 
weten dat gebreidesjaals daar al jarenlang over heeft geblogd. En daarnaast enkel uit enthousiasme mooie sokken en kousen van anderen verkoopt. Sokken/kousen die lang meegaan en of super dik en warm zijn. En gelukkig ook tevreden klanten oplevert.

Onlangs pas vond gebreidesjaals een Nederlandse vrouw Karin genaamd, van



die met een prachtige antieke sokken breimachine, perfect passende sokken op maat weet te maken.
En waarom gebruikt gebreidesjaals deze woorden, bewezen perfect passend? omdat gebreidesjaals er 3 paar kocht, voor haar zelf uiteraard en voor haar echtgenoot.

Zoekende op www.youtube.com  vond gebreidesjaals verschillende sokkenbreimachine filmpjes en dat bekeken hebbende, merkte gebreidesjaals ook dat ze er niet veel van snapt, behalve dat je soms, maar wel heel kort, even gedachteloos mag draaien.
Dat draaien lijkt gebreidesjaals heel leuk, maar realiseert zich dat je verder toch heel goed moet opletten en zelf alles in moet stellen voor de hiel en de tenen enz.  Ra  ra en "Mijn naam  is haas"

Sommige eigenaars van enkele van die sokkenbreimachine filmpjes zie je een poging doen om te werken met roze plastic speelgoedachtige sokken breimachines, die ook flink worstelen om dan snel mislukte exemplaren te voor schijn te toveren, vol met gaten en gevallen steken. zie in de 10e minuut van:

Werken met b.v. de originele WIKUNA sokkenbreimachine vergt echt veel oefening.


Lees het frustrerende verhaal maar eens van een andere blogster, die haar ervaringen beschreef met de sokken breimachine.BRON: https://www.deblogacademie.nl/sokkenbreimachine/

Fijn dus, dat er nog mensen zijn die echt vakwerk leveren en overweg kunnen met deze antieke uit de  20e eeuw komende industrie. De eerste sokkenbreimachines. Het tijdperk van de eerste machinale weefmachines en lakenindustrie.
Textielmuseum Tilburg heeft ze nog staan. Gebreidesjaals blogde er jaren geleden al over.

Daarnaast heeft gebreidesjaals waardering voor beide takken van breiwerk want de handbreisters met 4 naaldjes mogen niet worden vergeten.
Ook hulde dus voor diegenen die prachtige sokken kunnen breien met 4 of soms 5  kleine naaldjes en heel veel handwerktijd en inzet laten zien. Samen zijn ze elk voor hun eigen specialiteit te  bewonderen.

Wees milieu bewust! Dit soort handgebreide sokken gaan jaren en jaren mee.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Handgebreide net echt gelijkende katten.

Dikke wollen kniekousen winter 21/2022.

UITVERKOOP, HOGE KORTING.

Hergebruik van wol, uithalen en opnieuw beginnen

Bruidsshawls, Orenburgse shawls, Bruidssjaals voor een ieder die een luxe,originele Orenburgse geitendons bruidssjaal wil op haar trouwdag!