af, want jaren geleden was dit een prachtig initiatief van de heren Pulles en van Hengel.
Er waren door heel Nederland groepen vrouwen, die bij elkaar kwamen en die gratis breiden voor deze heren die de shawls met pittige prijzen(!) doorverkochten.
Dikke handgebreide shawls en dassen en kollen. Eenvoudige patronen en simpel gebreide modellen. Snel klaar. Alles gebreid met DROPS garens van Garnstudio. De goedkopere sector van wol.
Leuke foto's zag je destijds overal verschijnen van gezellig bij elkaar zittende, wat oudere vrouwen
die hierdoor hun eenzaamheid zagen verminderen. Het clubgevoel, het bezigzijn is immers altijd goed voor de geestelijke gevoelens van welbehagen en je nuttig voelen maakt immers dat je dag meer gaat glanzen.
Ze werden vaak oma's genoemd, wat gebreidesjaals altijd wat "trutterig" vond overkomen. Maar dat moest natuurlijk wel als je een zakennaam hebt met Granny's finest.
Dikke sjaals en dassen gebreid met Drops wol en snel klaar op dikke naalden.
Maar bestaat Granny's finest nog?
Het was een mooi initiatief, vanuit het oogpunt dat er in talrijke buurthuizen vrouwen groepen bij elkaar kwamen om gezamenlijk te breien.
Maar ze gingen failliet.
Oorzaken: de kosten van logistiek, het halen en brengen van wol en sjaals naar de clubhuizen en natuurlijk de opslagkosten die de enorme hoeveelheid aan voorraad van wollen Granny's finest sjaals en dassen ging kosten. Ook de modellen waren misschien te simpel en daarbij ( in gebreidesjaals opinie) te duur.
Nederlanders zijn zuinig en het handwerkvak en de tijd die breien kost, wordt vaak niet goed ingeschat.Denk ook nog eens aan het oproepend imago van woorden: oma's en breien gecombineerd, dat al een bepaald ( het mag niks kosten)sfeertje oproept.
Bestaat Granny's finest nog?
Door de Corona zal dit w.s. zal e.e.a. w.s. ook opgeheven kunnen zijn?
Dus: het is niet zo een vreemde gedachte: om te denken: bestaat Granny's finest nog. Maar gebreidesjaals hoort graag van iemand, als het anders is.
Prijskwestie:
De gebreide Granny's finest sjaals waren destijds vaak 139 euro of meer. Nu zie je ze in de Sale voor ruim 100 eurootjes minder. O.a.op facebook.
Breisters van kanten (bruids)sjaals en Haapsalu lace en breisters die ingewikkelde technieken gebruiken en traditionele patronen toepassen weten hoe moeilijk het vaak is om mensen te laten begrijpen dat aan dit soort fijn breiwerk 60/80 uur gewerkt wordt.
Doorstart, 2018:
Mevr. Caroline Kernkamp ( met een indrukwekkende CV) heeft de zaak Granny's finest toen een doorstart gegeven. Ook vanuit een socialistisch oogpunt. Ook heeft (had) zij goede voornemens bij de doorstart wat betreft duurzaamheid en plannen wat betreft afkomst van de wollen garens.
Reacties