dinsdag 23 juni 2020

Van Pet-flessen naar Fleece.


Pet-Flessen zijn het grote milieu probleem van onze eeuw. Gebreidesjaals wist niet (sorry) dat (lelijke) Fleece truien daar van gemaakt worden. Maar het blijkt, na lezen van div. stukken,op het web,
dat dit ook geen 100% goede oplossing is voor het pet-flessen probleem.
 

Want Fleece laat in de wasmachine 15.000 micro pluis, afval vervuiling na in het milieu. Dat is nog een schrikbarend resultaat.
Gebreidesjaals trof diverse artikelen over Conny Groenewegen aan, de Dutch Fashion award van 2011 gewonnen hebbende jonge vrouw. Gebreidesjaals volgde van haar (tijdje geleden) in het Arnhem museum een lezing en was benieuwd wat er nu over haar te vinden was. De info loopt tot 2019, maar ze heeft toch veel gedaan.
Zie linken bronnen /onderaan.
Kunstwerken breien.

Fleece komt dus als massa artikel op de grote hoop terecht. Dan zou je denken het kan naar de Derde Wereld landen verstuurd worden, maar nee die willen het helemaal niet!! Het is te warm. 
Dit:
stemt tot 2 x nadenken als we alles ( denkende dat dit gebeurd) naar de kleding container brengen.

Verder willen de in Oost Europa liggende landen het helemaal niet,(van het voormalig Communisme regime) want die zijn juist nu zo blij dat ze nu (bevrijd van het Ijzeren gordijn) ook bij de dure merkartikelen van West Europa kunnen. En ook overal mogen shoppen.En dan is Fleece geen  optie, als je wilt showen dat je ook HOT bent.

Gebreidesjaals weet dat er vele kunstenaars bezig zijn om dit Textielmilieu probleem op te lossen.
Conny werkt samen met de Italiaan Maurizio Montali, die werkt met schimmels. Zijn nieuwe ontdekking zet Fleece om in een kunststofachtig materiaal. Nu zoekt men verder of daar b.v. ook weer bloempotten van gemaakt kunnen worden. En zo mogelijkerwijs ook ander materiaal aan levert voor kunstenaars zoals Conny.

Of ze er mee gaat breien?
Hoe werkt Conny:
Het afgedankte  Fleece wordt gesorteerd,in stukken gescheurd, of gesneden in stroken van 10 meter.
 ( uiteraard w.s. eerst ook gewassen) en dan: BREIEN maar!
 Er zullen vele studentes haar graag helpen.

Het Tijdelijke Modemuseum in Rotterdam heeft haar werk geexposeerd gehad. Ook in Dordrecht en Amsterdam heeft ze geshowed met haar Fleece breiwerk.

gebreidesjaals heeft het gemist. Door de Corona maanden, is alles niet mogelijk gebleken en een museum reserveren op een bepaald uur is toch een brug te ver. Dus het is wachten op betere tijden, als je weer gewoon in de auto kunt stappen en richting  een leuk museum  in den lande, kan gaan.


Bronnen:

Heeft u meer interesse:

Populaire posts