Victoriaans breien en de eerste vrouwelijke schrijvers van breiboeken.


Jane Gaugain. Een van de eerste Vrouwelijke schrijfster van breiboeken. Die verschenen in de 19 e eeuw.
Gebreidesjaals wist er al van door het mooie kantbrei en patronenboek ( Victorian lace today  J. Sowerby)
Je kunt spreken in de 2 e helft van 19 e eeuw ( rond 1830) van een brei revolutie. De sjiekere, welgestelde dames van de stad Edinburgh kwamen bijeen om met elkaar breipatronen uit te wisselen. Zo ging dat in die tijd. Totdat er iemand opstond die natuurlijk wel de middelen had en de hulp om als vrouw een boek uit te kunnen geven. Want zoiets was helemaal niet gemakkelijk in die tijd.In die Victoriaanse tijd ontstond ook haar eerste wolwinkel, waar de zelfde dames, mooie spullen konden kopen zoals wol en breinaalden en andere leuke accessoires.


                                               een van de vele patronen die in het boek staan van Jane Gaugain.


Uit diverse bronnen:
Jane Alison werd geboren aan het begin van de 19e eeuw. Haar vader was kleermaker. Ze trouwde met een koopman (Gaugain) uit Edinburg, Zoals wel meer gebeurde,hebben sommige koopmannen oog voor om het juiste te doen op het juiste moment en worden daardoor rijk. Dat zich vertaalde in enkele mooie huisaankopen voor de familie en meer winkels.Hij kocht wol uit Berlijn ( oorsprong , de mode aangevers uit Saksen, Saksische wol van het Saksische koningshuis Coburg) en andere handwerkspullen om naar Schotland te importeren. Jane veranderde dat in een mooie winkel in fournituren. Het legde haar geen windeieren. Ze had nog meer ambities. Terwijl het bekend was dat de armere mensen uiteraard altijd al zelf uit bittere noodzaak hun sokken moesten breien, ontstond er langzamerhand een soort van elite die als nieuwe tijdsinvulling elkaar de breikunstjes leerden van het betere breien en nieuwe dingen ontdekken. De rijkere vrouwen wilden zich in hun ook blijkbaar te vele vrije tijd, nuttig maken. Zachte en dunne merino wol was heel geschikt om elegante modeaccessoires te maken, zoals kant voor op jurken, petten, portemonnaies,tasjes, sjaals en de superlichte Shetland sjaals.



Jane Gaugain schreef al in die tijd haar breipatronen en publiceerde later haar eerste boek in 1840. Een klein boekje, wat je gemakkelijk mee kon nemen. Met uitleg over hoe alles te breien.
( in uitgeschreven patronen)
In de jaren erna verschenen talrijke herdrukken tot wel 22 edities.
The lady's assistent heette dat boek. Ook beroemde schrijfsters van die tijd schreven erover
( Elisabeth Gaskell)

https://en.wikipedia.org/wiki/Jane_Gaugain

https://books.google.nl/books?id=G2ZHAAAAYAAJ&pg=PA5&lpg=PA5&dq=breiwerk+jane+gaugain&source=bl&ots=TNV05zp11C&sig=ACfU3U1lyTBJ-pp6zjrAJqiSdk7wc7bmSg&hl=nl&sa=X&ved=2ahUKEwiz_6eu54rpAhWnsaQKHSZvB8YQ6AEwCnoECAoQAQ#v=onepage&q=breiwerk%20jane%20gaugain&f=false



Het leven van Jane, in diezelfde Victoriaanse tijd was niet zo romantisch als sommige schilderijen doen voorkomen.  Slechts 1 van haar 6 kinderen overleefde het en zelf kreeg ze TBC.

Toch wist zij zich als meisje toch maar mooi op te werken tot een van de eerste vrouwelijke schrijfsters, die tot nu nog overeind blijven in de Schotse textielgeschiedenis en waarvan wij nog mogen genieten. Het patroon schrijven was door haar geboren. Eerder werd het mondeling overgebracht (van moeder op dochter)
Schotland ken nu ook nog vele bekende Schotse breisters/ontwerpers zoals Rachel Henderson, Jeanette Trotman en Ysolda Teaque.

The earliest written use we currently have for garter stitch comes from an 1840 book of knitting, netting, and crochet patterns by the Scottish knitter and businesswoman, Jane Gaugain. Gaugain’s books were some of the earliest commercial knitting and crocheting books in print and were very successful: The Lady's Assistant racked up 22 editions. The very first instruction Gaugain gives in her knitting book is for garter stitch.


https://www.shetlandmuseumandarchives.org.uk/site/assets/files/1703/unkans_no19.pdf

https://www.bol.com/nl/productaanbevelingen/mrs-gaugain-s-miniature-knitting-netting-and-crochet-book/9200000043108852/

https://archive.org/details/ladysassistantfo01gaug/mode/2up



Populaire posts van deze blog

Bruidssjaal breien.

Bruidssjaal, myrtle leaf, Victorian lace today, het verhaal gaat verder over het breien van een wolwitte Rowan kidsilk haze kanten sjaal voor de bruid.

UITVERKOOP, HOGE KORTING.

Gebreide bruidssjaals voor de winterbruid.

Hergebruik van wol, uithalen en opnieuw beginnen