maandag 28 december 2015

Plattelandsmuseum Duinhove in Uden.

Allereerst kom je binnen in:
de grote ontvangstzaal van www.duinhove.nl ook geschikt voor het ontvangen van grote groepen en het geven van uw (bedrijfs)feestjes en het daarbij krijgen van verzorgde rondleidingen. Ook scholen kunnen er boeken (op afspraak alles)

Gebreidesjaals was in Uden, in het Plattelandsmuseum Duinhove.
Een persoonlijke rondleiding gekregen van dhr. en mevr. v. Driel.
op afspraak te boeken. zie website.


 Een schitterend bewaard gebleven langgevelboerderij uit 1867, gebouwd door de eigen voorvaderen. Ontzettend mooi om te zien. In de grote schuren staat het vol met nostalgie aan gebruiksartikelen en ook vele gereedschappen uit de jeugd van gebreidesjaals en haar destijds nog levende oudere familieleden. Natuurlijk ook vol met handwerk, brei en borduurwerken en zelfs de eigengemaakte kleding van overgrootmoeder is nog bewaard gebleven. De mooie linnen kasten hangen vol met met de hand gemaakte jurken en onderjurken, die qua mode bijna weer draagbaar kunnen zijn. Zeker gezien de hang tegenwoordig naar vintage kleding.

                       de zwarte jurk was schitterend geborduurd bij de taille en kraag.
Wat een mooi beddensprei.

De sok was bij wijze van 100 x gestopt, er waren meer stopplekken dan dat het originele breiwerk zichtbaar was.
een mooie handgebreide (onder ?) jurk, die je nu zou kunnen dragen als gewone jurk.Diverse klompen voor iedere gelegenheid.                             http://www.duinhove.nl/index.htm

een kruis om de duivel te weren...........

Prachtig !deze handgebreide rode onderbroek.
en hemd.
Een spinnenwiel was er natuurlijk ook.


 slaap zacht!! onder dit prachtige met bloemen geborduurde laken /sprei.
 Ook mannen die meegesleept worden door hun vrouw, raken geboeid door de grote keuze aan gereedschap in de stallen/ schuren van www.duinhove.nl
En de schat aan werktuigen die meestal werden voortgetrokken door paarden, te veel om op te noemen. Allemaal om het land te bewerken.


En later  kwamen de tractoren. In de ontvangstzaal wordt een film getoond hoe prachtige werkpaarden van allerlei rassen de machines trokken.
 Kortom een aanrader, een stukje erfgoed wat bewaard moet blijven.

Geen opmerkingen: