zondag 27 juli 2014

Wolkaarderij in Disentis Zwitserland.

Als je op vakantie in het mooie Zwitserland bent, kun je je breihobby niet goed loslaten. Lopend door kleine Zwitserse dorpjes, zoekend naar wolwinkels enz.
Daar waar de tijd heeft stil gestaan kom je dan gelukkig, ineens een  bordje tegen waar op staat : Museum. en Wolkaarderij. ( Disentis)
Het heeft  gebreidesjaals 3 x heen en weer de lange straat uitlopen en eenzaam zoeken gekost, omhoog en omlaag lopend in een doodstille buurt.
Want deze wolkaarderij was niet snel te vinden. Wel veel mooie oude houten huizen en snel stromende beekjes.Prachtig. Het donkerbruine hout is bijna zwart, door de zon, en is honderden jaren oud. Door de droogte en warme zon kleurt ze donker zwart bruin ( dus niet geschilderd)

Maar na lang zoeken in een hitte van 33 graden en ondertussen even geschuild hebbende in een koele kerk, had gebreidesjaals deze traditionele wolkaarderij gevonden. Helaas gesloten. Alleen naar binnen gluren was mogelijk.
Geen kip te zien in het dorp. Zwitserse  winkels zijn tussen de middag lang,
vanaf 12 uur - 15.00 uur gesloten. Dat geeft als toerist  dus weinig mogelijkheden als je met een bus daar aan komt en je moet vermaken. Gebreidesjaals vond het jammer dat ze niet naar binnen kon, want zag ook mooie dure wol en zijde liggen en allerlei nostalgische fotografische mogelijkheden.Hier is het winkeltje van de wolkaarderij te zien 
Een traditionele ambacht die daar al 150 jaar in de familie is.

Het is iedereen aan te raden de Glacier Expres een keer te ervaren.
Wat een prachtige hoogtes en dalen.Geen opmerkingen: