maandag 23 juni 2014

Lezing Conny Groenewegen in Museum Arnhem, tentoonstelling "" Threads"" en ""Draadkracht"".                 Bronnen:              http://nl.wikipedia.org/wiki/Museum_voor_Moderne_Kunst_Arnhem

Gebreidesjaals was gisteren in Museum Arnhem.
 Een voormalig tehuis/herenclub, een prachtig gebouw uit het verleden, compleet met kapel

en  prachtige rondom gelegen  tuin op de hoger gelegen rivier wallen van  Arnhemse grond.


Als je daar wandelend onverwachts hoger terecht bent gekomen , zie je de rivier liggen met een prachtig weids uitzicht. En  in de tuin ligt kunst, door mensen gemaakt en de natuur breit er gratis het mooie groene decor omheen.
gebreidesjaals was er voor de lezing van Conny Groenewegen ( samenwerkend met Breikracht community) een jong vrouwelijk kunstenaarstalent die al vele prijzen ( Dutch fashionaward) heeft gekregen en bekend is geworden door haar kunstzinnige ontwerpen. Ook was zij op de Tokio fashion week. Dus ze is niet de eerste de beste.

Zij werkt ook  samen met de Textielmuseum en Knitting lab van Tilburg:.........

project gebreide sportschoenen Adidas.

alwaar na vele proeven en uitproberen en testen op een digitale breimachine en op andere wijze, ( vilten) al haar bewerkt breiwerk te voorschijn komt.
     Ze is geboeid door de mogelijkheden van  technische digitale bewerkingen en industrialisatie van producten. De menselijke maat blijft voor haar belangrijk. Mechanisch en ambachtelijk tegelijk en gebruik makend van nieuwe digitale technieken. Ook veel handwerk en puzzelen met materialen, afwachtend hoe iets echt definitief goed bevonden, tevoorschijn kan komen. Toch steeds het echte typische handwerk uitstralend.
www.connygroenewegen.nl


Zij vertelde veel over andere (Japanse) kunstenaars en over de geschiedenis van het breiwerk. De ontdekking 500 jaar voor Christus van de eerste gevonden gebreide sokken tot sprekend over Chanel, de nylon kousen, met de voor ons sinds die tijd zo snel komende ladders, die of een ramp waren of weer expres provocerend gedragen werden door weer punk achtige types.Over het wildbreien sprak ze en over de vele mogelijkheden van digitaal ontwerpen.


Een zwarte leren jurk van Conny Groenewegen, die door groffe breisels aan de achterkant van het leer ribbels in het leer lieten zien.( Museum van Loon Amsterdam)

 In het Cobra museum was een project waarbij de mensen door haar ingeschakeld werden om wat samen  te doen, in plaats van passief keuvelend, op een receptie te staan met glas in de hand. Door middel van een aangereikte  breislang  met elkaar met de handen werkend, aan de slag  te gaan en zo samen iets breiende met handen en armen , tegelijk met andere, onbekende mensen iets te maken.

De een kijkt toe en de ander doet vrolijk mee. Ook verwerkt zij wol met Organza, in haar kleding wat ook weer heel speciale ontworpen , vaak naturel gekleurde jurken  geeft. Wol met organza, wol met angora. enz.
Met elastiek verwerkt op de plek van het stof waar het van haar moet komen, vormt zij de kleding die nadien er functioneel anders uit ziet.


                                                    Breien in Cobra museum Amstelveen, met de aangereikte breislang.


                                                      Toshiko Horiuchi, die speeltoestellen voor kinderen ontwerpt.


Grillige structuren van Japanse kunstenaar.

Breikunst toegepast voor de medische wereld.  Bloedvat ondersteunend  omhulsel
en hartzakje voor een vergroot hart.
                                                                      C.Groenewegen.Eerst is de broek meterslang en na bewerking ziet hij er op de catwalk zo uit. Er zijn bobbels ontstaan in de stof. Na talloze proefjes komt zoiets tevoorschijn.
Billl Cosby Truien van Koos vd Akker.

http://www.elsevier.nl/Stijl/nieuws/2012/9/Ontwerper-Bill-Cosby-trui-geeft-theatraal-interview-ELSEVIER350592W/

Verder was er in het museum  Arnhem de tentoonstelling ""Threads ""
En de tentoonstelling Draadkracht, een project van 6 scholen. De winnende objecten staat er te bezichtigen.
Threads, Museum Arnhem.

                                               De Supremes tussen de vaste tentoonstelling.een detail van onderstaande foto! geen gewone foto maar spelden en nog eens spelden vormen 
een echt portret! Ongelooflijk knap!


vreemde kunst......Ook een boeiende film over het leven van een Russische kunstenares.

Vertellend over haar jeugd en ouders en wat zij maakt.
Verder zag gebreidesjaals een  breimachine die werkt op de wind.Stoffen gelijkend op eeuwenoude Oosterse wanden.


Geen opmerkingen: