donderdag 8 mei 2014

Wol natuurlijk verven met walnootbloesem, de walnootboom is nu in bloei.


Wol kun je ook natuurlijk verven, gebreidesjaals deed het eerder , wel experimenteel met boerenwormkruid en op een workshop verven met cochenille en zelf thuis weer een probeersel gedaan, enige tijd terug: natuurverven met walnootbolsters. Een hoop gedoe, een hoop geklieder en niet altijd een goed resultaat. Je moet immers precies werken en gebreide sjaals is daar niet ervaren in. Ook wat vergeetachtig wat de recepten betreft. 2 jaar geleden was het inmiddels weer dat gebreidesjaals haar hele keuken overhoop had door haar het "" moet gevoel"" van willen  natuurverven, en ze vond het allemaal niet zo voor herhaling vatbaar. Gebreidesjaals  heeft er destijds veel over geblogd en er zijn leuke foto's van. Het wordt ook heel veel geraadpleegd, merkt gebreidesjaals en bij het zoeken op google voor verven met walnootbloesem, walnoot bloemen, kwam haar steeds eigen bloguitleg over verven met walnootbolsters tevoorschijn.
Walnoot bomen staan er genoeg in Oost Duitsland en gebreidesjaals raapt er om het jaar 120 kilo van. Wat dan weer voor een appel en een ei verkocht wordt via marktplaats. Zelf houden we een paar kilo altijd  om uit te delen. Maar ook walnoten rapen: dat is veel werk. De walnoten waren in november laatste jaar 2013 erg nat en modderig. Hele huis weer bezaaid/ overhoop om ze allemaal te drogen. Maar een mens moet soms iets te doen hebben en laten liggen is zonde. Wij zijn van die generatie die niets weg wil gooien.
 En toen gebreidesjaals vorige week in Duitsland was, zag ze walnoot bloemen op de grond liggen met dat gele poeder erbij. ( zie boven) Uiteraard deed haar dat meteen herinneren aan al die blogs zoals hieronder:


http://pflanzenfarben2013.blogspot.nl/2013/05/farben-mit-walnussbluten.html
Dus snel een emmertje geplukt en meegenomen naar nederland, en ondertussen ziet het er nu zo uit.
100% linnen wordt niet zo mooi, de andere garen ziet er wat geler uit. gebreidesjaals gaat haar 100% linnen naturel garen er niet aan opofferen. W.s. die andere wel.
Rechts het linnen garen  en links een wollig materiaal, wat er goed uit ziet. Maar eerst alles nog even een paar dagen in de zon laten staan. Wordt vervolgd.

Geen opmerkingen: