woensdag 13 november 2013

Schulana kid seta, Debbie Bliss party angel, Ito sensai, Lana grossa silkhair, Drops kidsilk, Rowan kidsilk haze, Austermann kidseta. Hebben allemaal verschillende lengtes per bol.

Gebreidesjaals is momenteel bezig met een opdracht. Soms komen er 2 opdrachten tegelijk, maar als je toch moet wachten op een postbestelling met alpaca wol, begin je dus maar snel aan die ene opdracht.
Gebreidesjaals houdt van doorwerken en goed inplannen. Als ze vrij van haar werk is wil ze die tijd nuttig gebruiken om te breien.
Het is een mooie luxe sjaal, een geschenk voor een dierbare, die wordt gebreid met Debbie Bliss party angel garen met een subtiel goud glittertje erin.

Gebreidesjaals biecht op : ze maakte een inschattingsfoutje, want ze dacht met 2 bollen de  goede door de klant gevraagde afmeting te krijgen.

Maar Oh....oh...

 De bestelde Debbie Bliss party angels sjaal hoefde niet al te breed en al te lang te worden.
dus dacht gebreidesjaals dat 2 bollen a 25 gram , dat zal wel goed zijn.

Toen zag gebreidesjaals later onder het oefenen van het patroon ( zondag j.l) en het breien de dagen erna, dat er ook nog meerderingen in het patroon kwamen en die maken dan wel de mooie golvende zijkanten aan de Debbie Bliss party angel sjaal, maar de shawl werd na 1 bol maar 53 cm. ( ongeblockt) Na het blocken komt er zeker wel wat bij, maar toch.
En dan schrik je  even, als je dat vergeten bent,
de oorzaak met de combinatie van het kantpatroon:
en dat Debbie Bliss maar 200 meters per bol geeft per 25 gram.

Daarom nu maar even op een rijtje gezet alle bekende merken en de meters garen per 25 gram.

Ito sensai geeft 240 meters, als koploper!
Schulana kid 210 meters
Rowan kidsilk haze 210 meters
Austermann kid seta 225 meters
Een kid melange van een wat onbekender merk geeft 250 meters.
Lana grossa silkhair 210 meters.
Drops kidsilk 200 meters
Het kan net dat kleine verschil geven in lengte en breedte, natuurlijk  ook afhankelijk van het kantpatroon wat je neemt.En ben je 64, dan heb je geen fotografisch geheugen meer.


Gebreidesjaals ontdekte en goedkopere wolsoort met glitter: kijk eens hier, ziet er echt leuk uit en 230 meters op de bol:


http://www.wolxxl.nl/product/1178271/Wolxxl_mohair_sparkle.aspx
En zo blijft gebreide shawls altijd weer verrast en verbaasd , hoe een sjaal kan uitpakken , altijd al na het uiteindelijke blocken:
tijdens het breien voortdurend  en ook al van te voren altijd moeten afwegen de juiste inschatting van aantal wolletjes te maken. Dat lukt dus niet altijd.

In dit geval zit gebreide sjaals er zeker weten een halve bol naast en w.s. nog ietsje meer.

Mea culpa zegt men dan.....
Laatste nieuws : gebreidesjaals zat er precies 1 bol naast. Deze sjaal  wordt af gebreid met
          3 bollen Debbie Bliss party angel met goud glitter!
 Dus totaal 75 gram aan wol.

1 opmerking:

Karin zei

Da finde ich Toll das du auch mal so etwas auf deinem Blog schreibst denn nicht Alle sind so mit dem Stricken wie du und dann kann man doch sehr Schnell was Falsch machen Danke für diesen Beitrag Liebe Grüße an dich Karin Ja dieses Problem hatte ich gerade mit dem Garn