Cochenille,karmijn,een mooie rode kleur, kreeg gebreidesjaals door wolverven met cochenille.



En hieronder komt binnenkort een youtube filmpje over het oogsten van cochenille.








Cochenille is een natuurlijke kleurstof, ook een heel oud gebruikte kleurstof. Vroeger heel veel gebruikt.Tegenwoordig wordt het ook vervangen door E nummers.
Het pigment komt van 3 soorten luizen. De insect zit op de cactus of op wortels van bepaalde planten.De luizen worden o.a. geoogst op Lanzarot. Maar ook in Polen is een plantensoort waarbij die luizen in de wortels zitten. Dus dat is dan uitgraven geblazen.De luis legt de eitjes en gaat dood, ze vallen nogal op omdat er wit pluizig materiaal bijzit. De eitjes bevatten beschermde hulzen,daarom heet het w.s. schildluis.

Hier ligt de handgeverfde wol geverfd door gebreidesjaals op de workshop  wolverven in Zeeland


En dit is de gedroogde cochenille.
In Amerika gekweekte soorten zijn donkerder dan de in Europa gekweekte soorten.




Duidelijk is het witte materiaal te zien.

Deze cochenille luis zit graag op cactussen. Op Lanzarot is een speciaal bedrijf die dit met groot succes kweekt

Wolverven een hele leuke bezigheid op een zonnige dag in Zeeland.

Karmijnrood, is een  prachtige kleur voor gebreide sjaals en nieuwe kantpatronen.

uit www.cactussen jouwweb:
Cochenille of karmijn is een natuurlijke kleurstof. Men haalt de kleurstof uit de schildluis die in de natuur voorkomt opOpuntia soorten. De schildluis of Dactylopius coccus is en zeer klein insect dat men toch vrij snel opmerkt op de cactus omdat hij wit is en zich onder een pluizig laagje verstopt. Op het groene onderdek van de plant valt de witte schildluis goed op. Hij is dan wel wit vanbuiten, binnenin heeft hij een rood pigment, cochenille genoemd. De benaming karmijn is ook af te leiden uit de rode kleur. Men spreekt over karmijnrood. De schildluis met cochenille werd voor het eerst beschreven in 1549, en is dus al zeer lang in omloop. 
Men gaat de rode kleur van cochenille vooral toepassen in luxeproducten. Karmijn werd reeds in de oudheid gebruikt om textiel te kleuren. Leder, wol en zijde lenen zich hier gemakkelijk toe. Dit wordt nu nog steeds toegepast in de textielindustrie waarbij men dieprode kledij bekomt. Ook in cosmetica producten gebruikt men cochenille, waardoor een dieprode kleur bekomen wordt die men verwerkt in lipstick, nagellak,… In labo’s wordt het cochenillerood gebruikt om preparaten te kleuren bij microscopisch onderzoek. 

 BRON: cactussen jouwweb.nl
Een prachtige warme rode kleur voor een toekomstige  laceshawl  en de roze bol is het resultaat van hetzelfde  verfbad, maar dan van bijna uitgewerkte cochenille









Het wolverf bad van cochenille





Reacties

Chris zei…
Hi there, just stopping by to say how delightful your blog is. I have recently found your blog and am now following you, and will visit often. Please stop by my blog and perhaps you would like to follow me also. Have a wonderful day. Hugs, Chris
http://chelencarter-retiredandlovingit.blogspot.com/

Populaire posts van deze blog

Handgebreide net echt gelijkende katten.

Dikke wollen kniekousen winter 21/2022.

Wol verven met Dylon textielverf, gebreidesjaals en haar probeersels.

Hergebruik van wol, uithalen en opnieuw beginnen

Bruidsshawls, Orenburgse shawls, Bruidssjaals voor een ieder die een luxe,originele Orenburgse geitendons bruidssjaal wil op haar trouwdag!