Muskus os wol. Qiviut.











Afgelopen zaterdag schreef Paulien Cornelisse https://www.pauliencornelisse.nl/

op de voorpagina van de www.Volkskrant.nl een leuk stukje over de Muskus os. Of wel over Qiviut wol. Wat blijkt: Heel veel mensen hebben hier nog nooit van gehoord. Gebreidesjaals schreef hier lang geleden al over. 11 jaar geleden !


Haar op de Volkskrant voorpagina staande verhaal vertelde, dat ze eens Qiviut wol had gekregen en dat ze daar een das van breide en die helaas verloor. Zij kwam er achter hoe duur deze wol is en het speet haar natuurlijk heel erg. Ze vond dat het moeilijk verkrijgbaar was. En daarom schreef  www.gebreidesjaals.nl naar haar theater boekingskantoor, die haar belangen behartigd, waar ze deze dure wol kan kopen. Misschien dat gebreidesjaals een antwoord krijgt? Maar w.s. niet.


Geschiedenis van Qiviut-wol

Qiviut-wol is een van de zeldzaamste en meest luxueuze vezels ter wereld. Het is afkomstig van de ondervacht van de muskusos (Ovibos moschatus), een dier dat voornamelijk voorkomt in de Arctische gebieden van Noord-Amerika, Groenland en Siberië.

Oorsprong en Traditioneel Gebruik

De inheemse volkeren van het Noordpoolgebied, zoals de Inuit en de Yupik, gebruiken qiviut al eeuwenlang vanwege zijn uitzonderlijke warmte en zachtheid. Omdat het acht keer warmer is dan schapenwol en extreem licht, werd het traditioneel verwerkt in kleding en dekens die bescherming boden tegen de extreme kou. Muskus os wol is 8 x warmer dan schapenwol wordt er beweerd. gebreidesjaals heeft er mee gebreid bij het maken van de talrijke wolproefjes voor B. Stikkers.


Commerciële Ontwikkeling

In de jaren 1960 begon de commerciële productie van qiviut-wol, voornamelijk in Alaska. De Universiteit van Alaska richtte de Musk Ox Project op, waarbij muskusossen werden gefokt voor hun waardevolle ondervacht. Dit leidde tot een duurzame manier om qiviut te verkrijgen zonder de dieren schade toe te brengen.

Moderne Productie en Gebruik

Tegenwoordig wordt qiviut nog steeds met de hand verzameld tijdens de ruiperiode van de muskusos in het voorjaar. De vezels worden gesponnen en gebruikt voor exclusieve breiwerken, zoals sjaals, mutsen en truien. Omdat qiviut niet kriebelt en hypoallergeen is, wordt het gezien als een luxe alternatief voor traditionele wolsoorten.

Door de beperkte beschikbaarheid en het arbeidsintensieve productieproces blijft qiviut een exclusief en kostbaar materiaal dat vooral wordt gewaardeerd door liefhebbers van hoogwaardige, natuurlijke textielproducten.

Ja, qiviut-wol is extreem warm—het is ongeveer acht keer warmer dan schapenwol en blijft zelfs in vochtige omstandigheden isolerend. Tegelijkertijd is het ultralicht, ongelooflijk zacht en prikt het niet zoals sommige andere wolsoorten. Het is ook hypoallergeen en wordt na verloop van tijd alleen maar zachter.

Prijs van Qiviut-wol

Qiviut is een van de duurste wolsoorten ter wereld. De prijs varieert afhankelijk van de kwaliteit en de verwerking, maar hier zijn enkele richtlijnen:

  • Ruwe vezels: Onbewerkte qiviut-vezels kunnen tussen de $30 en $50 per 30 gram (1 ounce) kosten.

  • Gespannen garen: Afhankelijk van de dikte en verwerking, kan het oplopen tot $80 tot $100 per 30 gram.

  • Kledingstukken: Handgebreide qiviut-sjaals of mutsen beginnen vaak rond $200 tot $400, terwijl grotere stukken zoals truien $1000 of meer kunnen kosten.

Zo grappig dat de website van www.gebreidesjaals.blogspot.com de afgelopen dagen heel veel werd aangeklikt naar aanleiding van dit verhaal in de Volkskrant. Zelfs met een door google statistieken vastgelegde vraag: WAT IS EEN OS? 😆

Vragen staat vrij! Daar leer je alleen maar van.

Deze ossen kunnen niet in Nederland gehouden worden. Het is hier te warm. www.gaiazoo.nl heeft ze daarom weg moeten doen.

Bronnen:






Reacties

Populaire posts van deze blog

Muskus ossen, geven kostbare, luxe en zeer warme qiviut wol.

Breien met naturelle schapenwol.

TV Serie Outlander patronen of breisels.

Paars kant, paarse kanten shawl,een grote sjaal inde maak, dus wel een stola te noemen.