Haapsalu shawls.


Haapsalu shawls gebreide bruidsshawls sjaals bruid gebreidesjaals.blogspot.com

Traditioneel Ests ( Estland) breien  is een eeuwenoud ambacht dat van generatie op generatie is doorgegeven. Breien is altijd een essentieel onderdeel geweest van de Estse cultuur, waarbij het land een lange geschiedenis kent van wolproductie en textielambachten. Traditioneel Ests breiwerk heeft een unieke stijl die bekend staat om zijn ingewikkelde kantpatronen, opvallende kleuren en geometrische ontwerpen. Het handwerk op zich wordt in deze noordelijke landen ook veel meer gewaardeerd, dan hier in Nederland. Gebreidesjaals is er geweest en zag daar de hele normale prijzen die over de toonbank gingen, als het echt handwerk betrof.

In Nederland denkt men nog vaak dat breiwerk niks mag kosten. Dat is zo jammer voor al dat werk wat gedaan wordt, (50/60/ 80/100uren) Maar dit is gekomen door alle aanvoer die uit China komt.Overal hangen sjaaltjes,dassen, zelfs bij de drogist!! De handwerkmarkt in Nederland is hierdoor naar beneden gehaald. Al is er een grote opbloei gekomen in het Corona tijdperk, mensen gingen massaal aan de haak met Wibra en Zeeman garens.

Uitleg:

De oorsprong van het Estse breiwerk gaat terug tot de 13e eeuw , toen de Livonische kruisvaarders schapen naar Estland brachten. Dit leidde tot de oprichting van de wolindustrie in het land en breien werd een manier voor mensen om kleding voor zichzelf en hun gezinnen te maken. Breien was echter niet alleen een praktische vaardigheid, maar ook een manier om creativiteit en kunstenaarschap tot uitdrukking te brengen.

 


Traditioneel Ests breiwerk omvat verschillende stijlen en technieken . Een van de bekendste stijlen is het Haapsalu-sjaalbreien, dat zijn oorsprong vond in de stad Haapsalu in de 19e eeuw. Haapsalu-sjaals staan ​​bekend om hun delicate kantpatronen en zijn nog steeds populair. Andere stijlen van Ests breiwerk zijn onder meer Kihnu-wanten, Saaremaa-sjaals en Setu-rokken, elk met hun eigen unieke patronen en ontwerpen.

Haapsalu-sjaal

Een van de onderscheidende kenmerken van het traditionele Estse breiwerk is het gebruik van "nupp"-steken, dit zijn kleine bobbeltjes die textuur en interesse aan het breiwerk toevoegen. Nupps worden gemaakt door meerdere steken tot één steek te breien en ze vervolgens in de volgende rij samen te breien. Het resultaat is een kleine verhoogde bult die dimensie aan het breiwerk toevoegt.En als je wilt weten hoeveel tijd het breien van  een nupp kost, kijk dan maar eens op you tube.

https://youtu.be/BQSqBiDXgBI?si=VKKH0IfGkHgx2t0A

 Een ander belangrijk aspect van het traditionele Estse breiwerk is het kleurgebruik . Estse breiers gebruiken vaak gedurfde en heldere kleuren in hun ontwerpen, waarbij rood, blauw en groen populaire keuzes zijn. De kleuren worden vaak gecombineerd in ingewikkelde geometrische patronen, waardoor verbluffende visuele effecten ontstaan

Gebreidesjaals heeft nog enkele Haapsalu shawls klaar liggen ( met hele goede eerlijke prijzen)

en vond vanmorgen deze prachtige luxe  Estlandse winkel.Dan praat je over andere prijzen, de eeuwenlang bestaande Estlandse waarderingsprijzen voor fijn handbreiwerk. Maar gebreidesjaals  kan aan U snel leveren door haar eigen breicontacten met wie zij al sinds 2011 (echte Estlandse breisters )samenwerkt.En het bewijs:al vele honderden bruiden vonden hun (bruids)sjaal bij gebreidesjaals in de afgelopen 12 jaar.

Haapsalu shawls gebreidesjaals.blogspot.com


https://www.luxehapsal.com/collections/haapsalu-shawls  

Reacties

Populaire posts van deze blog

Bruidssjaal breien.

TV Serie Outlander patronen of breisels.

Handgebreide net echt gelijkende katten.

Wol verven met boerenwormkruid, gebreidesjaals verft met natuur, boerenwormkruidbloemen, planten, eeuwenoud verfrecept.

Bruidssjaal, myrtle leaf, Victorian lace today, het verhaal gaat verder over het breien van een wolwitte Rowan kidsilk haze kanten sjaal voor de bruid.