Haapsalu shawls.


Haapsalu shawls.Gebreidesjaals.

Een Haapsalu sjaal is een bijzonder type lace/kanten sjaal dat zijn oorsprong heeft in Haapsalu, een stad in Estland. Al sinds de 19e eeuw.
Het is een iconisch handgemaakt, zeer fijnbreiwerk/ kantwerk dat bekend staat om zijn delicaatheid, fijnheid en het gebruik van traditionele technieken. Er verschijnen steeds meer nieuwe patronen. Gebreidesjaals is er dol op en samen met vele bruiden, blijkt al sinds 2011.
Haapsalu kant staat bekend als een van de mooiste gebreide sjaals met kantsoorten/patronen ter wereld.






Ook in vele kleuren heel mooi.
Gebreidesjaals levert deze sjaals al sinds 2011 in samenwerking met bevriende Estlandse breisters. Gebreidesjaals breit ze zelf ook, maar dan met kidsilk, omdat dit garen zoveel merken/soorten en zoveel kleurkeuze geeft. Gebreidesjaals heeft nu ook verschillende verzendklare shawls in Haapsalu patroon klaar liggen. Grote en lange sjaals voor nog zeer voordelige prijzen, want de Haapsalu shawls worden al langer ook steeds duurder. Gebreidesjaals was in Estland, dus zag en kent precies de waarde. Overal golden dezelfde hoge prijzen. De prijzen reikten soms tot meer dan 250 euro. Maar bij gebreidesjaals niet.  Heeft U een bepaald formaat Haapsalu shawl/weddingringshawl nodig, dan wordt dit op maat en op afspraak gemaakt voor U. Prijzen zijn dan uiteraard naar gelang de maat. Er wordt gebreid met cashmere/zijde en wolmengels.

De meeste Nederlandse bruiden kochten bij gebreidesjaals in ivoor, maar  sneeuwwit is ook mogelijk.


https://www.visitestonia.com/en/haapsalu-lace-centre-museum-and-gallery

En wilt u zelf leren gaan breien: verdiep je dan even in de vele geschreven boeken die er over bestaan.  En voor het garen kun je terecht bij Finlandia import.

Geschiedenis: De traditie van Haapsalu kant begon in de 19e eeuw. Het was een populair ambacht in Haapsalu en de omliggende regio’s vanwege de vraag van de hogere sociale klassen naar fijne kanten sjaals en accessoires. Vrouwen uit Haapsalu en naburige dorpen beoefenden dit ambacht en droegen zo bij aan de lokale economie.

Kenmerken: Haapsalu kant en patronen in de Haapsalu shawls wordt gekenmerkt door zijn dunne garen en het gebruik van specifieke kantpatronen, waaronder bloemen, bladeren en geometrische motieven. Lelietjes van Dalen is bijzonder geliefd als kantpatroon voor de Haapsalu shawls. De bruiden zien dit graag omdat je dit in het boeket kunt combineren.Het kantwerk staat bekend om zijn symmetrie en fijne afwerking. De sjaals zijn meestal vierkant of rechthoekig van vorm en hebben een transparante uitstraling. Ze zijn licht en luchtig en worden vaak gebruikt als elegante accessoires voor speciale gelegenheden.Er zitten mooie aangebreide randen aan. Dat is vaak meer dan 4 meter rondom extra breien.


Productie: Traditioneel werd Haapsalu kant met de hand gebreid met dunne wollen draden of fijn katoen. De kantbreiers gebruikten speciale dunne breinaalden om de fijne en ingewikkelde patronen te creëren. Het is een tijdrovend proces en vereist veel geduld en vaardigheid.

Klik het woord "MEER" aan op de hoofdpagina foto van dit blog.U ziet dan alle Haapsalu shawls  bij de verzendklare voorraad. Wel lang naar onderen scrollen op elke pagina. Emails worden snel beantwoord.

Bron tekst: Finlandiaimport.nl  en gebreidesjaals.blogspot.com

https://nl.wikipedia.org/wiki/Haapsalu

https://gebreidesjaals.blogspot.com/2015/01/geschiedenis-haapsalu-shawls-bron-boek.html 

https://nl.wikipedia.org/wiki/Haapsalu





Reacties

Populaire posts van deze blog

Bruidssjaal breien.

Breien met hondenhaar.

Outlander breipatronen

TV Serie Outlander patronen of breisels.

Sophie Digard haakwerk.