dinsdag 16 juni 2020

Vintage borduurwerk,een tafelkleed van 50 jaar oud.


Gebreidesjaals kreeg onlangs dit prachtige vintage tafelkleed uit een huis/opruiming . Wat een prachtig borduurwerk ! het doet haar denken aan MUHU handwerk. Eeuwenoud handwerk uit Estland.

Gebreidesjaals heeft altijd  haar geerfde geborduurde tafelkleden van tante Mien gekoesterd. Vorig jaar is er 1 door haar 45 jaar gebruikt tafelkleed (van nog eens 40 jaar ouder  ) dus iets van 85 jaar oud,
een altijd prachtig gebleven tafekleed toen pas weggegooid. 
Gewoon, omdat de nieuwe wasmachine er plots vergane rafels van had gemaakt. Ineens was het einde verhaal van het met de hand geborduurde tafelkleed van Tante Mien. Dat was ook een tafelkleed vol kleurig borduursel, dat door de 85 jaar heen niet verkleurd was. Nog net zo fris van kleur alsof het tafelkleed net met de hand klaar/geborduurd en afgeleverd was.
Als braaf meisje heeft gebreidesjaals voor haar uitzet ook diverse tafelkleden geborduurd, maar die zijn al lang terziele. Het gekke is dat je er toch aan blijft hechten. Gebreidesjaals zal het gebruik van plastic tafelkleden nooit begrijpen.
Natuurlijk was het witte gedeelte van het met bloemen geborduurde tafelkleed niet hagelwit meer, maar doordat het borduurwerk zelf zo kleur fris bleef, maakt het dat je er eerbied voor bleef houden. 


 En nu dus een nieuw tafelkleed, nou ja .... niet echt nieuw.... Vintage. En ook zo mooi aan de   achterkant net zo netjes bijna als  aan de voorkant.Muhu handwerk uit Estland is prachtig en gebreidesjaals hoopt er volgend jaar 2021 van te kunnen genieten.

Gebreidesjaals kocht eerder al  een met MUHU geborduurde  jurk en vest met dit bloemen
borduurwerk uit Estland.Borduurwerk, heel traditioneel van het eiland MUHU bij Estland. gebreidesjaals gaat er volgend jaar naar toe en schreef al eerder over dit prachtige handwerk. Alles wat maar draagbaar is wordt daar geborduurd met de prachtigste veldbloemen.

Zie dit bericht op gebreidesjaals haar blog van eerder:


https://gebreidesjaals.blogspot.com/2015/11/borduurwerk-uit-estland-van-muhu.html

Gebreidesjaals met de door haar gekochte  met bloemen geborduurde jurk uit Estland.


Boek verkrijgbaar bij de Afstap in Amsterdam.


Populaire posts