The art of lace Tilburg textielmuseum.


Haute Couture uit de jaren 2012-2018, komende vanuit het Museum van kant: Dentelle de Calais-Caudry.

Gebreidesjaals had er over gehoord en wilde wel naar Calais.... Maar ja ,zomaar alleen gaan? dan komt het er vaak niet van. Nu is deze tentoonstelling in Tilburg in ons vertrouwde Textielmuseum.
Couture van Chanel, Dior, en nog meer bekende namen. Jurken voor filmsterren die een Oscar verwachten en zich graag in een bepaalde jurk laten fotograferen. Met of zonder kritiek daarover achteraf.

Alles wat je ziet op deze tentoonstelling in het textielmuseum is verwerkt met kant. Wel machinaal gemaakt kant natuurlijk, soms komende vanuit de befaamde streek van Calais, waar vroeger veel fabriekjes stonden. Helaas hebben die ook te lijden van slopende concurrentie uit de Aziatische Lagere Lonen landen, die massaal en goedkoop produceren tegen soms schandalige hongerlonen voor de werknemers.
Ook nergens vind je op deze art of lace tentoonstelling iets over HAND breiwerk. Dus  niets over gebreid handwerk, kantbreiwerk zoals gebreidesjaals en andere mensen die met de hand breien en met dunne naalden maken.Ook eeuwenoude technieken toepassend en dat ook best wel gewild is voor een bepaald publiek.
Het Museum in Calais ,vanwaar dit alles komt,heet: La Dentelle et la Mode. 

https://www.calais-cotedopale.nl/cite-internationale-de-la-dentelle-et-de-la-mode-nederlands

Ook vertellen ze in Tilburg niets over kantklossen, of naaldkant. Maar de jurken zijn mooi en je zou ze willen passen.


https://fashionunited.nl/nieuws/cultuur/tentoonstelling-the-art-of-lace-reist-naar-textielmuseum-in-tilburg/2019070442938


The art of lace textielmuseum Tilburg
16/11-10/5 2020.




Kant is van alle tijden, in de 16e en 17e eeuw droegen mannen het ook.
 Maar nu denken we echt aan trouwjurken, ondergoed, babyjurkjes,bruidsmeisjes doopjurken en vooral aan mooie trouwjurken en avondjurken om op te vallen op de rode loper.
 Niet direct iets voor in het dagelijkse leven, terwijl je met een mooie handgebreide sjaal elke dag te voorschijn kan komen. Maar dan moet je dit wel willen waarderen.
bron: foto's: Textielmuseum Tilburg en artikelen in NRC en Volkskrant.

Populaire posts van deze blog

Bruidssjaal breien.

UITVERKOOP, HOGE KORTING.

Gebreide bruidssjaals voor de winterbruid.

Bruidssjaal, myrtle leaf, Victorian lace today, het verhaal gaat verder over het breien van een wolwitte Rowan kidsilk haze kanten sjaal voor de bruid.

Schoppel Zauberball shawl.