dinsdag 30 augustus 2016

Fries Museum in Leeuwarden, Friesland, Moddergat en Franeker.

Fries museum Leeuwarden een schitterend gebouw.


http://www.friesmuseum.nl/?language=en&gclid=CPP-s4ec6c4CFcG7GwodZNcA5g


In het Fries Museum was tot 28 augustus j,l. een interessante tentoonstelling: ""BREIEN""Gebreidesjaals pikte dit nog even mee,op de valreep, in dit laatste weekend dat het kon.

De evolutie van het breien, van mannen naar vrouwen beroep, van borstrokken naar truien.  En het breien met wol veranderde ook: heden ten dage in het breien met koperdraad/ roestvrij staal. Het maken van soms wat bizarre kunst. Alles was er te zien.Ook de computers maken nu de meest aparte uitgedachte designers lappen gebreide stof , de meest mooie futuristische werkstukken te zien in textiel lab van Tilburg. Maar vroeger was dat handwerk! Wat een kontrast met de uit de vorige eeuwen gemaakte dagelijkse noodzaak werkstukken, door vrouwenhanden en in tijden van armoede gemaakt. Door modegolven onderhevig..... van truttig tot prachtig.
En ook veel uit armoede een noodzaak geweest, iets bij te kunnen verdienen door te breien voor de elite.
Maar daar ging een hele geschiedenis aan vooraf......
                                             Prachtige kralentasjes.Ook het kunsstricken van de Duitse handwerkbladen  werd in de vroege jaren van de 20e eeuw door Frieze vrouwen gekopieerd. Bleek!Men dacht eerst dat het van Friese oorsprong was. Dit nabreien is dus al een eeuwenoud gebruik.
Prachtig fijne werkstukken.
Ook een tentoonstelling gezien van:
De Friese danseres Mata Hari. 
Haar dossier gaat 2017 open, 100 jaar na haar (misschien, onterechte??) doodsvonnis.


Hindeloopen handwerken en interieur.met recht KUNST stricken. Naalden 1,5 gebruikt.het leven van de Waddenzee levende vissers en vissersvrouwen in Moddergat.
Gebreide  Wollen broek om warm gekleed de wormen in zee te vangen. Dat deden de vrouwen voor de vissers/mannen.

Thuis de wormen  aanrijgen.

Visserstruien breien en zo wat bijverdienen. Omdat de verzekeraar maatschappijen na de vele verdronken zeelieden , (1883) de weduwen klein hielden met 0.25 cent per week uitkering en zelf  het meeste uitkeringsgeld  hielden. ( zakkenvullers zijn van dus van  alle tijden)

gebreide mutsen van nu en gebreide 
warme onderbroeken om de kou van de zee te kunnen verdragen.


kerkhof. Wierum Moddergat.

http://www.friesmuseum.nl/?language=en&gclid=CPP-s4ec6c4CFcG7GwodZNcA5g

Geen opmerkingen: