zondag 10 augustus 2014

Gehaakt zakdoekje voor bruid.

In de natuur is veel moois te ontdekken en niets is meer verbazend wekkend, om al googlend
dit te vinden: deze zakdoekjesboom.
Hij bestaat echt. Leuk om te ontdekken: Net op het moment dat gebreidesjaals al dagen lang een gehaakt zakdoekje onder handen heeft. Geconcentreerd priegelwerk, een gehaakt zakdoekje voor de bruid.
Deze zakdoekjesboom heet:  Davidia involucrata.

 Gebreidesjaals is momenteel bezig te verdiepen  in vintage witte zakdoekjes: kanten zakdoekjes, geborduurde zakdoekjes enz. Sommige mensen hebben die nog wel in de kast  liggen: soms zijn ze wel wat vergeeld, de gehaakte zakdoekjes,van oma, of tante, een lange geschiedenis van in de la liggend, hebbend.


Een met de handgemaakt zakdoekje is al eeuwenlang een gewaardeerd stukje huisvlijt. Ook herinneren we ons wel , (de ouderen onder ons) het geploeter daar mee; het verplichte stukje handwerk op  de lagere school. In de jaren 50 ( van de vorige eeuw) kreeg je als meisje zoiets ook voor je verjaardag. Een doosje zakdoekjes.En iedereen  kent het liedje: zakdoekje leggen.. niemand zeggen....

                                                                 "" the handkerchief"" Paolo Peri.

bron: http://handkerchiefheroes.com/home/

De Romeinen gebruikte het bij de spelen, die begonnen met een vallende zakdoek.
En de Chinezen hadden al doekjes, al 1000 jr voor Christus , die ze gebruikten om hun hoofd tegen de zon te  bedekken, het diende ook weer later als talisman bij de ridders. Kortom er is veel over te vinden.
De ladies gaven hun zakdoekje aan de man van hun keuze.

Natuurlijk is zakdoekjes maken een beetje uit de tijd geraakt omdat papieren zakdoekjes veel hygienischer zijn. Toch zijn er ook veel mensen die deze vintage zakdoekjes sparen. Deels uit sentiment vanuit oude tijden opgeslagen in onze herinneringen. Ook met een stukje eerbied voor dit soort fijn gemaakt handwerk.


Vooral richting Amerika en Canada zijn de prijzen voor een vintage zakdoekje, afhankelijk van  welk soort kant en handwerk eraan zit, soms best wel  hoog. Vanzelfsprekend is een stukje antiek Brussels kant aan een wit zakdoekje duurder, dan een uit  huisvlijt komende gehaakt zakdoekje.


de eerste ""regeltjes"" van het haakpatroon staan erop.

Gebreidesjaals is van plan een paar zakdoekjes te maken, en hopelijk vinden ze hun weg naar de liefhebber. Een bruid kan een paar moeilijke momenten krijgen en dan is een papieren zakdoekje een beetje minder sjiek voorwerp om te voorschijn te halen.
1 opmerking:

Mariette VandenMunckhof-Vedder zei

Lieve Mieke,
Grappig dat je ook dit gaat proberen. Heb veel bruidszakdoekjes gehaakt en ik moet er nog enkele maken om mijn voorraad materiaal een keer op te werken.
Je prikt je vinger er mee door als je met zĂł'n fijne haaknaald werkt maar het is ontzettend mooi en geeft ook veel voldoening.
Als je op mijn blog, bovenin de search box het woord DMC zet dan zie je mijn zakdoekjes...
Liefs,
Mariette