dinsdag 9 april 2013

Amsterdam en gebreide sokken. Een combinatie? ja vroeger en nu!


Amsterdam, het Paleis op de Dam en dan een kermis ervoor. 
Dat zag gebreidesjaals nooit eerder tegelijk.


Mensen lopen kriskras door elkaar heen...
en laten hier hun fietsen achter.Wandelend in een Amsterdamse steeg/ straat ,achter de Bijenkorf, kom je dit tegen.
Dit zie je alleen als je als oog en aandacht  voor breien en aanverwante zaken hebt.

Ook omhoog kijkend zie je mooie tekens van vroegere tijden.


De metro: een eeuwigdurend project.
Overal de drukte .....ongeacht van mens of  dier....


Het voormalig postkantoor achter de Dam. Nu Magna Plaza.
Groot luxe winkelcentrum van een Zweedse projectontwikkelaar sinds 1991.Het postkantoor Gebouw dateert van 1899, (eerder stond er al van af 1748 een postkantoor)in 1899 herbouwd door C.P.Peters.
Nieuw Zijdsvoorburgwal
Een detail in de St. Nicolaaskerk


De Sint-Nicolaasbasiliek (voluit: de Basiliek van de H. Nicolaas) is eenRooms-katholieke kerk in de Binnenstad van Amsterdam. De kerk, officieel deH. Nicolaas binnen de Veste, is gebouwd in de periode 1884-1887 naar een ontwerp van architect Adrianus Bleijs (1842-1912). De Sint-Nicolaaskerk is de derde kerk van die naam in Amsterdam. De eerste, de huidige Oude Kerk, is tijdens de Alteratie in 1578 aan de rooms-katholieken ontnomen. De tweede was een RK schuilkerk aan de Oudezijds Voorburgwal, die nu vooral bekend is onder de naam 'Ons Lieve Heer op Solder'.
De basiliek ligt schuin tegenover het Centraal Station aan de Prins Hendrikkade, loopt door tot en grenst aan het water van de Oudezijds Kolk. De basiliek maakt deel uit van binnenstadsparochie van de Heilige Nicolaas. Aan de Nicolaaskerk is door de Romeinse Congregatie voor de Goddelijke Eredienst per 8 december 2012 de eretitel van basiliek toegekend. Bron wikipediaAmsterdam centrum.De Nieuwe Kerk bij Paleis op de Dam. Nu gesloten tot 10 mei,
vanwege de komende voorbereidingen voor de Koninklijke inhuldiging 30 april .a.s
Amsterdam Zuidas.moderne gebouwen herrijzen , waar ooit in gebreidesjaals haar jeugd een groot groen stuk land tussen Buitenveldert en Amsterdam Zuid , een groot weids buitengebied was.

Geen opmerkingen: