maandag 11 februari 2013

Hamam, scrubben, Handmade 100% wollen scrubwashand, gebreidesjaals breide er een paar.


                                                     Wollen scrubwashand om lekker te scrubben .Handmade.
         Deze 100%  handmade wollen washand is gebreid met dubbele draad en is ook van ruwe wol gemaakt.
                     Dat is heel geschikt hiervoor, in Turkije gebruiken ze ook ruwe wol.
                           Ruwe prikkerige wol is  niet echt geschikt om als sjaal te dragen,
                            dan kiest gebreidesjaals liever zachte luxe garens uit.Zoals u van haar gewend bent.

                               Lekker scrubben en badderen in een mooie Turkse hamam, het kan ook thuis.Iedereen kent wel de  hamam of Turks badhuis , dat is een is plek waar mensen zich kunnen laten scrubben en wassen, en bijna iedereen heeft dit wel eens ervaren in Turkije. Gebreidesjaals heeft dit 15 jaren geleden eens voor het eerst gedaan en ze vond het maar eng! ( maar je moet alles eens ervaren in het leven) Iedereen in Turkijke kent dit en het is vaak een familiegebeuren en heeft daarmee ook een sterke sociale functie. Doorgaans is een hamam uitgerust met een stoombad. Hamams komen veel voor in het Hoogland van Iran, de Arabische wereld en Turkije. In Europa leerde men deze vorm van baden kennen via het Ottomaanse Rijk. De bekendste hamam in Europa is Rudas gyógyfürdő in Boedapest.
(bron wikipedia)
Ook in Nederland zijn enkele hamams te vinden. Gebreidesjaals vond het destijds wel vervelend dat je op zo een harde stenen, (marmer w.s).ondergrond werd ingezeept. Dat is behoorlijk pijnlijk als je nl. niet veel vet op je lijf hebt.Je werd ook best hardhandig aangepakt door een grote diklijvige man met snor! Gelukkig waren we met de hele reisgroep.


Inmiddels kent gebreidesjaals de klappen van de zweep en al zal zij die eerste hardhandige inzeep ervaring nooit vergeten, scrubben is goed en daarom bedacht gebreidesjaals  ineens  dat zij nog veel ruwe 100% wol bezat in een van haar kisten met voorraad. Dus op een vrije dag, de hele dag gebreid. En s avonds alles netjes afgewerkt. Het resultaat 3 handmade scrubwashandjes van 100% wol, naturelkleur  en kaneelbruin en naturel met blauw. Ook andere kleuren mogelijk.