Wat is Tencel garen? een garen gewonnen uit Lyocell, gebreidesjaals heeft dit garen verwerkt tot sjaal, dit garen is te koop bij www.wol-uniek.nl



Gebreidesjaals werd benaderd door www.wol-uniek.nl naar aanleiding van de aan haar gestelde vraag van gebreidesjaals over het in haar webshop liggende breigaren dat Tencel heet. Het viel gebreidesjaals op dat dit garen zo glanst! gebreidesjaals koopt ook graag de door haar handgeverfde garens met prachtige kleuren.

Even later had gebreidesjaals dit Tencelgaren in handen en kon met eigen ogen zien dat het werkelijk zo zijdeachtig aanvoelde. Het lijkt ook een beetje op glanskatoen.
Dus werd het tijd om even wat informatie hierover te vinden. Met behulp van Bep van www.wol-uniek.nl heeft gebreidesjaals vanmorgen ook nog e.e.a. opgezocht.





Tencel wordt gemaakt van een natuurlijke kunstvezel die Lyocell heet.




Allereerst hebben we de natuur nodig.
Eucalyptusbossen
Tencel is een heel nieuw garen, het is een duurzaam garen en wordt gewonnen uit de basten van duurzaam gekweekte en beheerde eucalyptusbomen.www.rawdenim.com

Dit nieuwe vezeltype wordt gemaakt door middel van nanotechnologie.( kleine deeltjes)

De firma Courtoulds Fibres  heeft dit proces in 1987 ontwikkeld.
Kijk eens hoe mooi dit Tencelgaren glanst?


Dit nieuwe vezeltype is ook erg populair bij moderne ontwerpers. Het voelt heerlijk zacht aan en het is duurzaam gewonnen.
Duurzame bossen, verantwoord beheerd en met een keurmerk bestempeld (FSC keurmerk)
Verder heeft Tencel de Ecovezel prijs gewonnen.


Hoe wordt Tencel gemaakt?

De bomen worden gekapt en de bast verwijderd. En de kale stammen worden in kleine stukjes gehakt. Dan komt er een chemische stof bij (die wordt hergebruikt en komt niet in de natuur terecht)  en gaat die vloeistof door een soort van sproeikop, en zo komen de draden tevoorschijn. Het wordt tot garen gesponnen en wij kunnen er mee breien.

Tenminste als je het koopt en er mee gaat verven b.v.


Dit garen is ook chloorvrij gebleekt, een uniek productie bleekproces, die zijn Europese Milieuprijs dan ook oprecht verdiend heeft.

Gebreidesjaals heeft met dit garen die zijdezacht aanvoelt ook nog eens wolwit, ivoorkleurig is
      een roomkleurige  bruidssjaal op de pennen staan. Het wordt een driehoek sjaal van royale omvang.

Tencel wordt veel gebruikt in de bedden industrie, dekbedden ,kussens, ook door zijn eigenschap bacterien af te stoten , en omdat het heerlijk koel aanvoelt. Het heeft een hoog vochtigheidsgraad opneem gehalte.En het is zo fijn dat dit Tencelgaren niet plakkerig is. Zoals vaak synthetische draden soms zijn.
Dan hoef je maar een klein ruw plekje op je vingers te hebben dit komt veel voor als parttime werkende en breiende  huisvrouw zijnde , en het blijft haken. Dat vind gebreidesjaals heel naar.Dat is vaak het geval met viscose garens.!
En helemaal niet met dit Tencelgaren .

Vocht wordt goed opgenomen, dus ideaal in bedden en denk eens aan leuke zomertruitjes, die je met dit garen kan breien. Mensen die gaan gillen bij het woord wol ....OPGELET:

                          Dit garen is voor jullie heel geschikt.Dit garen kun je dicht op je huid dragen.






Reacties

Angel-Smile zei…
Hallo Mieke,
das ist ja eine interessante Geschichte von der neuen Wolle!
Mir gefällt immer noch die rosa Stola so gut oder mit Pailletten oder Perlen, das ist alles sehr schön.Ohhh, da gibt es ganz viele!
smile.
Wünsche Dir auch alles liebe und gute im Neuen Jahr. War Euer Urlaub schön? Kein Schnee - schade was.
Liebe Grüße
Brigitte

Populaire posts van deze blog

Handgebreide net echt gelijkende katten.

Dikke wollen kniekousen winter 21/2022.

Wol verven met Dylon textielverf, gebreidesjaals en haar probeersels.

Hergebruik van wol, uithalen en opnieuw beginnen

UITVERKOOP, HOGE KORTING.