Totaal aantal pageviews

zondag 31 juli 2011

Kamelenhaar, kamelenwol, gebreidesjaals was vandaag op een kamelenmelkerij.

In Berlicum kun je op de diverse opendagen de kamelenmelkerij Smits bezoeken. zie http://www.kamelenmelk.nl/
Daar kijk je je ogen uit naar deze prachtige beesten , die daar staan. ( 50 stuks) Van allerlei leeftijden.
Er was net een kleintje van 3 dagen oud te bewonderen. De puberkamelen stonden apart. Ze zouden te veel de sfeer verstoren. Kamelen zijn onderling erg aan de groep verbonden kuddedieren en heel gevoelig voor sfeer en alles moet op tijd verlopen.
De kamelen komen uit de Canarische eilanden. immers uit verder gelegen landen mogen ze niet geimporteerd worden.( exotische dieren wetten)  Deze kamelen hebben een luxer leven dan die ik in Egypte zag, die daar niet te benijden zijn. De kamelenmelkerij  heeft een mannetjes kameel die voor alle nakomelingen zorgt. Deze kameel genaamd Herman,(!)  is bijzonder zachtaardig. Dit moet ook wel als er zo veel mensen en kinderen de melkerij komen bezichtigen.
Als de kamelen naar binnen rennen, een prachtig gezicht, wordt er in de stallen wat gemopperd. Dan hoor je ze een beetje brullen. Ook de kleintjes die afgericht worden, om aan  een  leidsel te lopen, laten flink van zich horen.moeder en kind.


een echte aanrader, om dit unieke bedrijf te bezoeken, als enige in Europa.

Gebreidesjaals was benieuwd naar de kamelenwol, maar kan helaas niet zelf spinnen, anders had ze meer van de grond geraapt.
Overal lagen afgevallen plukken kamelenhaar.
In de toekomst gaan ze zich verdiepen in een mogelijkheid om wat met de kamelenwol te gaan doen, maar nu alleen is het fokken en de melk productie en het publiek rondleiden van belang. Daarnaast verkopen ze ook cremes en is den kamelenmelk speciaal geschikt voor mensen met een eiwitallergie.


Populaire posts