Waarom is Orenburgse wol zo warm?

 Waarom is Orenburgse wol zo warM gebreidesjaals.blogspot.com bruidssjaals gebreide bruidsshawls

Orenburgse geitendons sjaals ook wel bekend als Orenburg weddingringshawls, hebben een hele lange en rijke geschiedenis die teruggaat tot de 17e eeuw. Specifiek in de streek Orenburg worden deze langharige geitenrassen gefokt, omdat hun wol zo extreem zacht en warm is. Men heeft het elders geprobeerd ( in Frankrijk) maar het lukte niet om dezelfde kwaliteit wol te krijgen. Er moet een heel koud klimaat zijn, met strenge winters en hete zomers. Noem het maar cashmere of geitendons. En warm dat ze zijn en zo luchtig en licht. De geiten worden 1x per jaar gekamd.

In het verre Oosten waar het wel- 20 graden onder 0 kan zijn begonnen de vrouwen al eeuwen geleden deze geitenwol (van de ondervacht) te gebruiken om warme kleding te maken. Al deze sjaals zijn zeer kantachtig van structuur en toch heerlijk warm. Generaties van moeders, oma's en dochters gaven elkaar de ingewikkelde breipatronen door. Het breien met deze fijne wol kost heel veel tijd, geduld en vaardigheden.

In de 19e eeuw werden deze weddingringsjaals steeds populairder, het werd gedragen door de adel en het was tegelijk een status symbool. Je draagt zo een sjaal als omslagdoek ( de vierkante) maar rechte sjaals zijn ook zeer gewild. Gebreide sjaals heeft ze ook in het vierkant 1 x 1 meter. En wel nog in het roze en grijs.

Waarom is Orenburgse wol zo warm? gebreidesjaals.blogspot.com


Speciaal zijn natuurlijk de veelgevraagde naturelle ivoor kleurige wedding ringsjaals, gebreid met puur naturelle, dus ongeverfde !! geitendons wol, gesponnen op zijde.

Een echt cultureel erfgoed wat nog steeds in ere wordt gehouden.

Gebreidesjaals zei het al eerder (al sinds 2011) Orenburgse wol is zo zalig warm in het dragen, dat je niet merkt dat het buiten vriest. ( gebreidesjaals haar eigen ervaring op de fiets dragend) Deze Orenburgse geitenwol houdt de warmte heel goed vast. Bij het dragen worden ze tevens steeds mooier. Gebreidesjaals kan het weten want  zijzelf heeft natuurlijk er ook zo een mooie Orenburgse shawl.

Waarom zo warm? Dat komt doordat de wol extreem microfijn en zacht is. Dus dat komt ook de isolerende eigenschappen ten goede. Fijne vezels veroorzaken als het ware LUCHTZAKJES DIE WARMTE VASTHOUDEN, daardoor voelen deze shawls zo warm aan.
Ze zijn extreem licht in  gewicht. Dus je hoeft helemaal geen groffe dikke wollen dassen te dragen. Deze Orenburgse sjaals zijn zo kantachtig licht. De dichte structuur van deze wol houdt wind en kou buiten. Ook zomers kun je ze dragen als stola.

Kortom een bruidssjaal blijft een stola om jaren en jaren te dragen.

voor meer sjaals kijk op te koop pagina 1 en 2 enz.

https://gebreidesjaals.blogspot.com/p/te-koop-bruidsshawls-uit-orenburg.html

Bronnen:

Orenburg staat bekend om zijn donzige sjaals, vooral bekend als de donssjaal van Orenburg. Deze sjaals worden al meer dan 300 jaar in de regio gemaakt.
Orenburger-geitengaren is een van de dunste ter wereld, het donshaar van Orenburgse geiten is slechts 14-18 micrometer. Geitenwol moet niet worden verward met angorageit: het haar van de angorageit is 22-24 micrometer.

Deze geheime vaardigheden zijn van generatie op generatie doorgegeven. Het belangrijkste kenmerk van de Orenburg-sjaal is dat deze door een trouwring kan worden getrokken.
Elegantie, finesse, exclusiviteit, schoonheid: dit draait allemaal om Orenburg-sjaals.
Het kan elke avondjurk versieren, het is een mooie aanvulling op een zakelijke kostuum, een mooi decor voor homewear.


https://en.wikipedia.org/wiki/Orenburg_shawl



Reacties

Populaire posts van deze blog

Handgebreide net echt gelijkende katten.

Hergebruik van wol, uithalen en opnieuw beginnen.

Mooi handgebreid uniek 1 stuks Fair isle vest.

Wol verven met Dylon textielverf, gebreidesjaals en haar probeersels.