Breien met zeewier.
Breien met zeewier klinkt misschien als iets moderns of iets totaal ongeloofwaardigs maar het heeft een lange geschiedenis, vooral in gebieden waar zeewier een natuurlijk en overvloedig materiaal was. Hier is een samenvatting van de geschiedenis en het gebruik van zeewier in textiel:
Historische achtergronden.
Gebruik van zeewier in textielproductie: Hoewel er geen bewijs is dat mensen letterlijk zeewier als garen gebruikten om te breien, werd zeewier al eeuwenlang op verschillende manieren gebruikt in de textielindustrie. Zo werd kelp (een soort zeewier) gebruikt als meststof om vlasplanten te laten groeien, die vervolgens werden verwerkt tot linnen.
Innovatie in de 20e eeuw: Tijdens de industriële revolutie werd geëxperimenteerd met het gebruik van natuurlijke stoffen zoals zeewier in de textielproductie. Zeewiervezels werden vaak gemengd met wol of katoen om nieuwe, ademende stoffen te creëren. Een voorbeeld hiervan is SeaCell, https://duvalli.com/portfolio/seacell/
Seacell is een moderne stof die gedeeltelijk bestaat uit zeewier en die in de jaren '90 werd ontwikkeld. Wordt vaak in sportkleding verwerkt omdat het ademt, en hypoallergeen is. Ook zeer milieuvriendelijk omdat het vergaat en geen (afval) plastic in de oceanen laat ontstaan.
Zeewier en wol in visserstradities: In gemeenschappen langs de kust, zoals op de Shetlandeilanden of langs de Ierse kust, speelde zeewier een indirecte rol in breien. Vissers droegen vaak met de hand gebreide wollen truien, zoals Aran-truien,
die werden gewassen in water met zeewier om ze zachter te maken of om de wol te beschermen tegen zout water.
Zeewier vezels in moderne tijd: Tegenwoordig zien we een heropleving van interesse in duurzame materialen. Zeewiervezels worden nu verwerkt tot garen dat wordt gebruikt in brei- en haakprojecten. Deze vezels zijn antibacterieel, ademend en huidvriendelijk, waardoor ze populair zijn in ecologische mode.
Breien met zeewier vandaag:
Breien met zeewier wordt nu gezien als een vorm van duurzame en ecologische innovatie. Moderne technieken maken het mogelijk om zeewier te verwerken tot zachte, spinbare vezels. SeaCell is een populair voorbeeld van een garen dat zeewier bevat, vaak gecombineerd met andere natuurlijke materialen zoals katoen of bamboe.
Wil je zelf breien met zeewiergaren? Er zijn nu verschillende merken die dit soort garens aanbieden, vooral in de ecologische en luxe textielmarkt. Je zou het kunnen combineren met andere natuurlijke garens zoals katoen. Dus ook geschikt voor mensen die niet zo van wol houden en denken dat het kriebelt ( vaak bevooroordeeld ?) Hieronder wat leuke websites. Het zeewiergaren schijnt mooi te glanzen. en:
wil je niet gaan breien, dan kun je zeewier in de keuken toepassen. Want in Japan, China en Korea staat het dagelijks op het menu. Het barst vd vezels en eiwitten, mineralen en vitamines.
Gebreidesjaals zou het graag eens willen proberen. En het breien met zeewier en daarnaast het nuttigen van deze aparte soort van blijkbaar zeer gezonde groente.
Productgegevens: Seacell.
SeaCell Cotton is garen dat bestaat uit 100% biologisch afbreekbare vezels en zeewier die op duurzame wijze zijn verzameld door middel van een innoverend en volledig ecologisch proces. Breien met SeaCell Cotton verkrijgt zachte, comfortabele en huidvriendelijke kleding. Als stof wordt het vaak toegepast in sportkleding.Omdat het ademt en hypoallergeen is.
En het eten van zeewier geeft met een hoog gehalte aan antioxidanten, vitamines aminozuren en mineralen uit zeewier.
Breien of laten breien? Zeewier met katoen bij:
https://www.katia.com/NL/garens-lente-zomer-seacellcotton-1178.html
Reacties