De kracht van breien.




De kracht van breien. Een boek die ons breisters zeker zal aanspreken. En kijk dit filmpje eens.

https://youtu.be/rlBG8H-Cp_w

Juist nu in deze tijd van Corona en verplicht binnen zitten en niet naar theater of familie kunnen, grijpen volgens gebreidesjaals ook veel mensen weer naar de breipennen. Of gaan ze haken leren. Meer mensen haken w.s. omdat de haakclubs en haakpatroon verhalen voor het maken van van alles en nog wat overal wat meer verschijnen. In diverse haakclubjes en blogs over haken. Ook wolwinkels promoten meer het haken. De stap om dit te leren is net iets gemakkelijkere dan ingewikkelde patronen breien.

Gebreidesjaals denkt dat de kracht van het breien dus even iets meer moeite kost en moeilijker is dan haken. Maar ieder moet doen wat hem of haar aanspreekt. Denk aan de duizenden noppen van een Haapsalu shawl van 60 x 1.80 cm lengte,gebreid met naalden 3 dat is even wat anders als een breiwerk met naalden 10.Of zelfs nog dikkere naalden. 

Loretta Napoleoni  met een beroep:econoom, terroriste expert, journaliste en auteur. Sommige mensen kunnen veel.

( alleen de naam al heeft iets heldhaftigs) komt met haar persoonlijk verhaal en maakt dat tot een boek. Na een scheiding en in minder financiele omstandigheden gekomen te zijn, troost ze zich met het breien. Om haar overspannen hoofd rust te geven. Loretta is niet de minste, ze heeft een goede achtergrond. Maar een ieder kan in een neerwaartse spiraal komen.

Inderdaad is dit dus het breien van iets voor veel mensen herkenbaar. Je maakt iets moois en je zit heerlijk rustig je zelf te hersenspoelen met je er in te verdiepen hoe een ingewikkeld patroon tot leven komt onder je vingers. Die inzicht krijgen en iets moois zien ontstaan onder je handen, is verslavend.

Het geeft rust in je hoofd, vooral als je bijvoorbeeld niet wilt of te gestresst bent om te lezen. Iets maken voor jezelf of voor een ander ( gebreidesjaals breit al sinds 2011 voor bruiden en hun familie) schept meer voldoening. Je ziet het onder je handen tot leven komen.

Natuurlijk beschrijft Napoleoni, van het boek de kracht van het breien ook de hele geschiedenis van het ontstaan van het breien wat dus al eeuwen en eeuwen terug gaat. Gebreidesjaals vindt het interessant om te lezen, dat een hoog opgeleide vrouw, ze is terroriste expert, zich zo kan verliezen in een eeuwenoud traditioneel handwerk: het breien en dan ook inziet hoe je er uit je depressie van kan raken.

Loretta Napoleoni van de kracht van breien laat ook door wetenschappelijk bewijs geleverd door en van neurologen zien dat het waar is. 

We kennen allemaal de verhalen van oma die ons hielp om te breien of in geval van gebreidesjaals die het leerde van haar moeder. Maar later ook van zelfstudie en het kopen van talrijke boeken.


Breien is dus echt momenteel weer heel populair. Er is natuurlijk verschil tussen de eeuwenoude patronen van Haapsalu en Orenburg shawls of het breien van een klap voor een kussen. Maar toch geeft het een ieder veel voldoening. Loretta Napoleoni ervaarde dat ze haar stressgevoel er mee kwijt kon raken. Dit boek is echt leuk en vooral interessant om te lezen

Ook kennen we de oude foto's van  vrouwen die voor de soldaten en het leger moesten breien en massaal de oorlog aan spullen voor de soldaten in de ellende hielpen. Als verrassing zitten er ook wat patronen in het boek.

zie bron:

https://nederlandsgebreid.org/2017/12/10/een-beetje-warmte-aan-het-front/#:~:text=Het%20breien%20voor%20soldaten%20werd,wanten%20en%20vooral%20sokken%20gebreid.

En hier spreekt Loretta Napoleoni over haar vakgebied. Terrorisme. Helaas lezen we hier ook veel over.

http://lorettanapoleoni.net/

https://www.ted.com/talks/loretta_napoleoni_the_intricate_economics_of_terrorism/transcript?language=nl

Bron:

https://www.volkskrant.nl/cultuur-media/van-terrorisme-naar-brei-expert-het-gaf-me-de-kracht-om-de-pijn-te-verdragen~bab3cd07/ 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Bruidssjaal breien.

Bruidssjaal, myrtle leaf, Victorian lace today, het verhaal gaat verder over het breien van een wolwitte Rowan kidsilk haze kanten sjaal voor de bruid.

UITVERKOOP, HOGE KORTING.

Gebreide bruidssjaals voor de winterbruid.

Hergebruik van wol, uithalen en opnieuw beginnen