woensdag 6 februari 2013

Estonian pattern,Estlandse nupps, gebreidesjaals oefende met nupps breien.


Estland, Letland en Litouwen, iedereen noemt deze landen achter elkaar op. Gebreidesjaals gaat er graag naar toe... wie weet..... Maar eerst zag ze onlangs  dit patroon: Estonian nupps. Ze heeft wat geoefend en het viel dit keer niet tegen in tegenstelling tot eerdere pogingen. Met name de 7 omslagen op de teruggaande naald in een klap links gebreid te krijgen in plaats van 6, 7 x missteken en steeds controleren of ze alle 7 lussen wel op de naald had, maakte dat ze er te ongeduldig voor was.
Er zijn veel eerdere pogingen als proeflapje weggesmeten....


Wie meer wil weten over Estlands breien moet maar even googlen, want er is genoeg over bekend en geschreven. Dit land heeft talloze tradities in handwerkvaardigheden. Ingewikkeld patronen met vele kleurtjes wol  inbreien. Prachtig handwerk.Baltisch Estland


Estland, officieel Republiek Estland is gelegen in noordoost-Europa. De republiek wordt omgrensd door de Oostzee, de Finse Golf, Rusland en Letland. Estland behoort tot de Baltische landen Litouwen en Letland en is van deze drie de kleinste. Estland is iets groter dan Nederland maar heeft slechts 1.3 miljoen inwoners.

1 opmerking:

elly smith zei

Weet je trouwens wat de belangrijkste redenen was dat vrouwen nupps breiden. De sjaal die ze breiden werden betaald naar gewicht dus gebruik van materiaal en als ze nupps breiden kregen ze natuurlijk veel meer want met nupps gebruikte je meer wol.dus dan verdienden ze een klein beetje meer.
Maar het is een hele kunst om de nupps mooi te krijne ik gebruikte hier vaak een haaknaaldvoor. Want ik heb al heel lang geen nupps gebreid.
Fijne dag
Groetjes Elly