Welk dier geeft welke wol?

Ik vond deze Duitse website.
Dit is de beste site naar mijn gevoel, om goed te kijken welke soorten wol er bestaan en van welke dieren het komt.
                                   LET OP gebreidesjaals heeft geen angora /mohair van enge dieronvriendelijke
                                                          afkomst ( CHINA)

http://www.pascuali.eu/strickwolle-c4313711?sid=f5c826b9560be6f889a103d7f2ccf315
     


                                                             http://www.pascuali.eu/ 
                              Kijk daar  eens rond naar al die mooie exclusieve garens! 
                                           een aanrader voor iedereen die van wol houdt.


Orenburg wol: onderdons van de Orenburgse geit.

http://lavenderfleece.com/orenburg.html


Gebreide sjaals krijgt vaak een vraag, kunt u dit en dat breien van bv. cashmere of  angora wol, dan weet men soms niet helemaal dat daar heel exclusief duur garen mee bedoeld wordt. Men denkt dan vaak bij  de kreet ""angorawol "" aan mohair van elke willekeurig acryl of ander vezel als het maar harig is. Het wordt dan onder een noemer gestopt. Maar angora wol komt van het langharig konijn. De wol is een luxe  wol soort  en het modebeeld bepaald de aanvraag. Het is 4 x lichter en 7 x warmer dan gewone schapenwol.
LET op gebreidesjaals werkt niet met angora afkomstig van konijnen.INFO:Over de Orenburgse geitendons shawls :

bron:
http://lavenderfleece.com/orenburg.html
Angora wol. is afkomstig van langharige konijnen. Het angora konijn geeft wol dat een kwetsbaar karakter heeft. Maar wel poezelig zacht.
Deze wol heeft luchtige eigenschappen, is glanzend en heel aangenaam aaibaar zacht, het is dubbel zo warm als schapenwol. Het is duur , het is een luxe artikel.
De alpaca wol uit Peru, de Andes, heeft een goede isolerende eigenschap, kriebelt niet, is aangenaam zacht en men ziet deze leuke dieren steeds meer in Nederlandse weiden grazen. Drops alpaca wol heeft vele kleuren en is betaalbaar. Ook duurdere soorten zijn aangenaam :www.alpacart.com  om mee te breien en heerlijk  zacht en warm in draagkomfort.

 

Quivit, het garen van de Bison os, Musk os. Dit garen heeft thermische eigenschappen. Heel zacht ook en werd gebruikt voor de Orenburgse shawls. De fijne draden geven 8 x meer warmte dan schapenwol. En het is ook zachter dan cashmere. In Alaska zijn ze al DE wol leverancier. Bij deze grote ossensoort wordt de wol er uitgekamd. Dit dier kan tegen stormen van 140 km per uur en tegen  koude van MIN 60 graden onder NUL! Sinds het jaar 1000 van onze eeuwtelling gebruikt men al de wol van deze imposante oertijd achtige dieren. Men wist het destijds al goed. De wol van deze dieren bestaat 60 % uit luchtkanaaltjes, waardoor ze zo veel aan isolatie en warmte kunnen geven. Onder een microscoop kun je dit heel goed zien.
Maar vergeleken met de aanvoer van cashmere, komt er wat minder aan hoeveelheden af. Slechts 5. 6 ton wol tegen de 350.000 ton wol van de cashmere geiten. Dus ook kostbaarder.Camel haar. De kameel vervelt regelmatig en dan kun je de wol gewoon oprapen. De wol is wat minder zacht en wordt daarom soms  vermengd met schapenwol. Als de wol van de jonge kamelen geschikt bevonden wordt, wordt het voorzichtig uit de onvervacht gekamd.En later worden er gelijkmatiger draden van gesponnen.
gebreidesjaals was eens op een kamelenboerderij en raapte daar wat vacht op.Dit dier is familie van de kamelen. Komen voor in Zuid en west Amerika. Ook familie van de lama en de alpac.
 Leven op grote ( 4000 mter hoogte in de Andesgebergte)
De cashmere geit geeft zachte wol, die wordt verzameld door het kammen van de onderbuik  de geit. Het is duur. De vezels zijn fijn en licht van gewicht het is een goede isolator. Het ademt en is comfortabel.

Het allerduurste cashmere is de wol van de Vicuna.
De wol van dit mooie dier werd wel koningenwol genoemd. Omdat het zo exclusief en duur is.  Dat is een dier die een kruizing is van de lama en de alpaca. Ook leeft die in hoog berggebied, wel 6000 meter hoog. 'S nachts vriest het bar onder nul graden en overdag is het heel warm. Deze cashmere wol moet je voorzichtig behandelen en apart wassen met de hand.Vicunas in de hoge bergen.
Het schaap laat zich gewillig uitkleden.
wolfeestjes....Ja de Nerz levert ook wol en dat is heel wat diervriendelijker dan dat ze voor haar bont haar leven moet geven. De wol wordt dus verkregen en schijnt aangenaam te ruiken.  De nerz is familie van de mink en marter. Gelukkig is het bont uit de straat en modebeeld aan het verdwijnen. Steeds meer wordt er geroepen dat het niet meer acceptabel is om bont te dragen, waar  dieren voor moeten lijden

De Yak uit Tibet. Warme en zachte wol, van Cooperaties van vrouwen uit Tibet wordt de wol gekocht. Het is met cashmere te vergelijken. Ook verkregen uit de ondervacht van de YAK. De draden worden naar diktes gesorteerd en gesponnen. Een eeuwenoudgebruik blijft zo voortbestaan. Wat een luxe dat we dit kunnen kopen om mee te breien en zo de Tibetaanse vrouwen weer helpen.
                                                Overal is wol van te spinnen. Dat blijkt wel.


         

                                                   Soja bonen als grondstof is bekend.  Maar heel apart: Ook voor breigaren nu mogelijk. Er komt steeds meer vraag naar. Het garen draagt aangenaam op de huid, licht koel, dus ook voor babies geschikt. En natuurlijk voor alles waar u mee wilt breien.