Fries landbouwmuseum.



Het Fries landbouwmuseum in Leeuwarden heeft zo een succes met zijn tentoonstelling 100% wol , dat gebreidesjaals gelukkig zag en las dat het verlengd is tot 27 november.

Op zaterdag en zondag te bezoeken.  Wel moet je dan wel even naar het Friese landbouwmuseum rijden. 

In samenwerking met www.pleed.nl is er nog een krap weekje een tentoonstelling met het thema 100% wol te bezoeken. Die was er al sinds mei.
Iedereen weet zo onderhand wel dat het wel heel jammer is dat de wol van Nederlandse schapen zo weinig opbracht, dat het massaal op de afvalverwerking terecht kwam.  Ook werd de bewerking te duur en gebreidesjaals weet al sinds 2011 dat de wol vaak in andere landen gesponnen moest worden, omdat Nederland geen wolverwerkingsindustrie meer kent.
Zo jammer.....
Niet voor niets gaan wol designers soms samenwerkingsverbanden aan met landen zoals Peru enz.  Maar het kan ook in ons eigen landje gebeuren.

Gelukkig zijn er initiatieven ontwikkelt : met een echte Leeuwarder schaapskudde is bewezen  dat www.pleed.nl er mooie dekens en kussens van kan maken.

Bij de opening van de tentoonstelling 100% wol werd zelfs in een dag geschoren, gesponnen en gebreid.

Zie voor meer informatie:

https://lc.nl/cultuur/Landbouwmuseum-verlengt-expositie-100-Wol-28017367.html

Het is zo goed als we de wol van de Nederlandse schapen nuttig gaan gebruiken. Het gebruik van schapenwol wordt al toegepast in de bouw ( voor isolatie huizen)

We moeten allemaal een beetje meer een duurzamer wereld wensen. En inzien dat het van de zotte is, dat wij al onze kleding laten komen uit de lage lonen landen. Meestal vervaardigd van goedkope materialen en synthetische stoffen. Waarom zou je niet iets meer betalen en dan met een gerust hart weten dat er geen kinderarbeid is toegepast en  dat je met kleding gemaakt, van betere materialen ,zoals 100% warme en echte wol ,jaren lang kan doen. Gebreidesjaals pleit al jaren in dit blog, om meer 100% wollen kleding te dragen. Vooral de koukleumers weten waarom en nu de gas zo duur betaald wordt, kun je je ook veel beter warmer aankleden met echte wol. 

Kijk maar eens rond op de website van www.pleed.nl en daar zie je ook de diverse winkels vermeldt die eerlijke wol verkopen.

BRON:

https://landbouwmuseumfriesland.nl/ 

https://whichmuseum.nl/tentoonstelling/100-wol-fries-landbouwmuseum-16893

https://www.pleed.nl/

Informatie over winkels en breien:

https://www.pleed.nl/pleed-trui/


Reacties

Populaire posts van deze blog

Handgebreide net echt gelijkende katten.

Dikke wollen kniekousen winter 21/2022.

UITVERKOOP, HOGE KORTING.

Wol verven met Dylon textielverf, gebreidesjaals en haar probeersels.

Hergebruik van wol, uithalen en opnieuw beginnen