IJSLANDSE WOL.

IJslandsewol wolverven Ijsland gebreidesjaals.blogspot.com

https://www.etsy.com/shop/Hespa 

https://www.instagram.com/hespaiceland/

https://www.facebook.com/Hespa-Hespuh%C3%BAsi%C3%B0-127274923961928

Gudrun Bjarnadottir:



Bovenstaande handgeverfde IJslandse garens komen van Gudrun, 


zij heeft haar eigen wolstudio en verft al jarenlang met IJslandse planten haar originele IJslandse schapenwol. De wol van de IJslandse schapen komt zij snel tegen, daar hoeft ze maar de deur voor uit te lopen.

Zij studeerde botanie aan de Agricultural University of Iceland.


En nu doceert zij het ook. Naast haar grote interesse in handwerk, geleerd van haar oma die ook veel wist over de IJslandse natuur is zij haar eigen verfstudio begonnen. Zij ontdekte tijdens haar studie steeds meer interessants over traditioneel wol verven. En raakte gebiologeerd.
Een masterscriptie schrijven en dan later het gebruik en vooral verbeteren van traditioneel wolverven , maar dan geoptimaliseerd met natuurlijke middelen, die milieubewuster zijn. Dit toepassend: gebreidesjaals vindt het heel knap.
Handwerken en wolverven met natuurlijke middelen, gebreidesjaals heeft het zelf ook geprobeerd maar komt zich zelf dan tegen. Het behoeft toch een precieze werkwijze en kennis van zaken wat betreft het handverven en het daarbij behorende afwegen van de grondstoffen en 100% netheid van werken.
Het risico en het zien dat strengen niet dezelfde kleur worden, brak gebreidesjaals op en daardoor is het bij wat pogingen gebleven. Zie bericht hierover, al  jaren geleden, op dit blog.




Je kunt bij  Hespa wolstudio deze handgeverfde wol bestellen die aankomt in een mooie doos. De prijs is wat pittig ,maar als je leest hoe alles zo gemaakt is, dan moet je daar begrip voor hebben. Mensen die naar Wibra of Zeeman rennen, voor een wolletje, zullen erg schrikken.



Het is natuurlijke ,handgeverfde breiwol uit het hogere prijsklasse segment.
Zij plukt haar planten zelf en verft daarmee. Zij let er op geen nare grondstoffen te gebruiken ( zoals vroeger veel gedaan werd) en mocht het eventueel toch moeten, wordt dit overgebleven spoelwater terug gebracht naar een recycle bedrijf.
Vroeger werden stoffen zoals ijzer, chroom en koperpoeder gebruikt. Dat doet zij niet, want het is zeer slecht voor het milieu en dat moet veel meer tot het verleden gaan behoren.
Voor meer info:

https://www.etsy.com/nl/listing/1164690192/maak-je-eigen-ijslandse-hyrna-sjaal?click_key=6d45c0809166542956cb2e3d2b0056eb220a093c%3A1164690192&click_sum=81b01b1f&ref=shop_home_active_2&cns=1

Reacties

Populaire posts van deze blog

Bruidssjaal breien.

Gebreide bruidssjaals voor de winterbruid.

Bruidssjaal, myrtle leaf, Victorian lace today, het verhaal gaat verder over het breien van een wolwitte Rowan kidsilk haze kanten sjaal voor de bruid.

UITVERKOOP, HOGE KORTING.

Hergebruik van wol, uithalen en opnieuw beginnen