Workshop wolverven ,zelf wol verven met cochenille, wolverven met planten en paddestoelen.

Gebreidesjaals was bij http://www.textielwerk.nl/  in Ouwerkerk en heeft daar natuurlijk behalve de leuke lessen van Alet Tienpont enorm veel opgestoken. gebreidesjaals heeft veel fotos gemaakt voor haar blog en de andere dames hebben weer veel harder(!) gewerkt om de mooie resultaten te behalen die wij daar mee naar huis kregen.
Elke dag zal ik hier wat over vertellen. Ik probeer het samen te vatten. De eerste collages laat zien het verven met cochenille. Alet Tienpont had het voor ons al voorgeweekt in de aluin. Ook wijnsteen was gebruikt.
Schrik niet : cochenille zijn rode luizen. Deze workshop  is wolverven met planten /paddestoelen en op die wijze natuurlijk verven , met allerlei oude gebruiken; die geven de prachtige kleuren. Daarom gebruikt http://www.textielwerk.nl/ de eeuwenoude natuurmethodes. Deze staan weer in de volle belangstelling. En de cochenille materialen , die je nodig hebt als wolverf voor wol verven op natuurlijke basis, kun je dankzij internet zo opsporen.

De cochenille was gelukkig al dood (!) en je hoeft niet bang te zijn, het ziet er uit als kleine stukjes zilver ijzererts. En dat geeft de prachtigste kleuren rood tot fuchsia roze. Verrassend om dat te zien. Dus wil je zelf wol verven, probeer dit eens. Koop eens geen verf bij de drogist maar ga voor wat meer spannende effecten.
Als de cochenille bijna uitgewerkt is en je gooit er toch nog een streng wol in ( gebreidesjaals kan thuis ook nooit stoppen) dan wordt de streng heel licht roze.


















Reacties

Jackie zei…
what' beautiful colors. i like it

Populaire posts van deze blog

Handgebreide net echt gelijkende katten.

Dikke wollen kniekousen winter 21/2022.

UITVERKOOP, HOGE KORTING.

Hergebruik van wol, uithalen en opnieuw beginnen

Lana grossa silkhair, gebreidesjaals maakte in opdracht een appelgroene shawl, een sjaal voor een bruiloftsfeest.